A 2022-es országgyűlési választáson közösen induló hat ellenzéki párt meggyőződése szerint az eltérő politikai vélemények nyílt, átlátható ütköztetése a Magyar Köztársaság demokratikus működésének egyik legfontosabb garanciája. Éppen ezért az ellenzéki szövetség pártjai támogatják minden választókerületben az induló jelöltek között a méltányos keretek között megtartott politikai vitákat. Az ilyen alkalmak betekintést nyújtanak a polgárok számára, láthatóvá teszik az eltérő álláspontokat és esélyt kínálnak a legjobb kompromisszum megtalálására. Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) szorgalmazza és a jövőben segíteni is fogja az ilyen viták megrendezését. A hat párt közösen vitaszabályzatot fog alkotni és ezek mentén hivatalos vitákat fog szervezni az előválasztást megelőzően, hogy ezzel is segítse a jelöltek különböző álláspontjainak a legszélesebb körű közvéleménnyel való megismertetését - írja közleményében az ellenzék az előválasztásról.

A pártok állítják, azt szeretnék, hogy az előválasztás olyan tisztességes legyen, mint amilyenek 2022-től az országot látni szeretnék, mindenki egyforma esélyekkel induljon. Annak érdekében, hogy minden választókerület összes jelöltje ugyanolyan feltételekkel vehessen részt a vitákban, az OEVB úgy döntött, hogy előválasztási vitákat 2021. július 26-át követően rendezik meg. Ezen a napon nyílik ugyanis az előválasztási jelölt-bejelentkezés, ettől kezdve már olyan személyek vehetnek részt a vitákon, akik ténylegesen jelöltetik magukat a 2021 őszén megrendezésre kerülő ellenzéki előválasztáson.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltségére eddig Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Dobrev Klára (DK) és Karácsony Gergely főpolgármester jelentkezett be.