Zombor Gábor egészségügyi államtitkár és az emberi erőforrás tárca soha nem látott összeget, 60 milliárdot kapott a költségvetésből a kórházi adósság kifizetésére. Ha az oktató vagy egyházi kórházaknál hiány lenne, azt a kormány kipótolja - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az egészségügyben dolgozók béremelését firtató kérdésre azt válaszolta, hogy az szja 16-ról 15 százalékra csökkentése mindenkinek béremelést jelent.

A konszolidációról tárgyalni kell az intézményekkel és a beszállítókkal - mondta Lázár. Ugyanakkor megjegyezte, jogos elvárás, hogy olyan mértékben alakuljanak át a gazdálkodási rendszerek, amelyek nem termelik újra az adósságokat. De nem a betegeken kell spórolni, hanem a korrupciót és a gyógyszerbeszállítók kartelljeit kell visszafogni.

A kórház-konszolidáció határideje azonnali, minden kórháznak működőképesnek kell lennie - válaszolta újságrói kérdésre Lázár János. Megerősítette, a 60 milliárd forint szerintük az ügyek kezelésére elegendő, tavaly ennek a fele sem állt rendelkezésre, és a következő évben is fognak erre a célra fordítani, mindaddig, amíg nem látják, hogy az adósság miből jön össze.

Lázár kiemelte, meg kell vizsgálni, hogy a kórházak működtetésének hatékony feltételei rendelkezésre állnak-e. Ez kényes kérdés, mert az állami tulajdonba került kórházak gazdasági önállósága részben vagy egészben megmaradt. Mindenesetre a központosított gyógyszer-, áram-, és gázbeszerzés segítség lehet - fogalmazott.