Augusztus elsejétől emelkedik a Mol által is fizetett bányajáradék, 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek, így a bankbetétek után, vagyis a kamatadóval együtt a betéteken elért nyereség közel negyede az államhoz vándorol majd. Nem kell fizetni ehót az államkötvények kamat után, illetve a körvény alapú befektetési jegyek hozam után sem - a 16 százalékos kamatadó azonban továbbra is fennmarad.

Augusztustól drágulhat a bankolás, hisz a tranzakciós illeték tovább emelkedik: az átutalásokra kivetett adó a jelenlegi 0,2 százalékról 0,3 százalékra emelkedik, de megmarad a 6000 forintos plafon. A készpénztranzakciók esetén azonban megduplázódik az adó, a januártól bevezetett 0,3 százalékkal szemben augusztustól 0,6 százalékát kell fizetni - sok esetben az amúgy már egyszer megadóztatott jövedelemből.

A napirend előtti a kormány álláspontját Szatmáry Kristóf az NGM államtitkára azzal védte, hogy a bankok azért tiltakoznak a tranzakciós illeték emelése miatt, mert nem tudják a terheket a lakosságra áthárítani. Az NGM államtitkára mellékállásban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is egyben, így biztos forrásból értesülhetett a fővárosi vállalkozásoktól arról, hogy az érintett szolgáltatók milyen mértékben hárították tovább partnereikre a korábbi adóemeléseket.

A bankokra külön pótlólagos tranzakciós illetéket rónak ki, ugyanis az első negyedévben az illetékbevételek messze elmaradtak a NGM által tervezet mértéktől. A Varga Mihály által javasolt módosítás szerint a bankoknak az első negyedében befizetett tranzakciós illeték 208 százalékát kell szeptemberben a kincstárba befizetniük pótadóként - hogy kijöjjön a matek a büdzsében. A pótlólagos adó egyfajta büntetés a bankoknak, ugyanis eredetileg a kormány egyszeri 7 százalékos befizetésre kötelezett volna az érintetteket azon hitelek alapján, amit az állam az önkormányzatoktól vállalt át.

Augusztustól emelkedik a távközlési adó is: a magán előfizetők esetében megmarad a 2 forintos percenkénti és sms-enkénti adó, ám a céges, flottás előfizetők után percenként és sms-enkét három forintot kell fizetnie a távközlési szolgáltatónak. Utóbbi esetben a havi plafon 2,5 ezer forintról 5 ezerre emelkedik, a magánelőfizetőknél 700 forint marad.

Az adóemelésekkel párhuzamosan parlament elfogadta az idei költségvetés ötödik módosítását, amely viszont egy szóval sem említi meg az adóemeléseket, inkább technikai szabályokat léptet életbe, így például az e-útdíj fizetésével kapcsolatos, a fuvarozóknak nyújtandó forgóeszközhitelekre ad állami garanciát.