A vállalkozások esetében a jegybank az NHP-val segített, a lakosság esetében csak akkor lép, ha a kormánytól konkrét felkérés érkezik egy kiérlelt, támogatott javaslat formájában. Csak olyan megoldást tud az MNB támogatni Matolcsy szerint, amely a három cél (árstabilitás, pénzügyi stabilitás, növekedési- és foglalkoztatási cél) egyikét sem veszélyezteti.

"A pénzügyi stabilitás miatt minden olyan megoldást ellenezni fogunk, amely egyetlen pillanatra összpontosít rendkívül komoly terhet" - mondta Matolcsy ezzel mintegy jelezve a kormánypárt felé, hogy az azonnali forintosítás kérdésében a bankok véleményét osztják. Az más kérdés, hogy a pénzügyi stabilitás csak akkor lesz rendben, ha a devizahitel kikerül a rendszerből - ez minden fél - a bankok - érdeke is - mondta a jegybankelnök.

Elutasító volt ugyanakkor a bankok javaslatával Matolcsy, amikor hagsúlyozta: az MNB csak piaci árfolyamon nyújt forrást a programhoz, ha ezt a kormány igényli. Saját megoldási alternatívájukkal kapcsolatban hangsúlyozta: a jegybank csak elemzéseket tett közzé, javaslatokat nem fogalmazott meg.