Egy törvényi változás miatt 2024 novemberétől kizárólag „köztulajdonban álló gépparkkal” végeznék az állami intézményekben a CT- és MR-vizsgálatokat. De van egy kivétel, erről pedig Gulyás Gergely beszélt a kormányinfón.

Jelenleg a CT- és MR- vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek a közellátásban, ők jövő ősztől nem köthetnek szerződést állami ellátóval.

Nőhetnek a várólisták

Hogy borul-e vagy sem a betegek ellátása, erről itt írtunk részletesen>>>>

Magyarországon 141 CT- és 102 MR-gép van. Szakemberek szerint 123 CT-berendezésből 15, 57 MR-berendezésből 8 eshet ki a közfinanszírozott betegellátásból, ha csak az állam meg nem vásárolja a gépeket, ami akár becslések szerint akár 15 milliárd forintjába is kerülhet az államnak.

A most elfogadott salátatörvényben van egy kivétel: azok a magánszolgáltatók, amelyek „hiánypótló állami szolgáltatást” nyújtanak, köthetnek szerződést, vagyis őket nem tessékelik ki az állami ellátásból – írja a 24.hu.

A Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a bonyolult és drága beavatkozásokat végző magánszolgáltatásra, például gerincműtétre, vagyis az ilyen profilú magánszolgáltatók továbbra is szerződhetnek az állammal. A tárcavezető ezt azzal indokolta, hogy nem éri meg az államnak például önálló gerincközpontot létrehozni évi nagyjából száz műtétre, inkább az állam a közgyógyellátás keretében, az állami egészségbiztosítás terhére egy magánszolgáltatóval szerződik, és egyesével kifizeti ezeket a műtéteket.

Gulyás Gergely nem nevezett meg intézményt, de a legsúlyosabb gerincbetegeket ellátó magánszolgáltató régóta a Budai Egészségközpont, amely két évvel ezelőtt lett teljes egészében Csányi Sándor OTP-vezér cégéé.