Bérlőt keres az állam a Citadella sétány területének kulturális, turisztikai hasznosítására - az erről szóló nyilvános pályázat a Hivatalos Értesítőben jelent meg. Hogy mekkora üzletről van szó, azt jól jelzi, hogy az ajánlattevőknek 10 millió forint biztosítékot kell letennie.

A nyertessel 5 éves bérleti szerződést kötne a Várgondnokság Nonprofit Kft., ami további 5 évvel meghosszabbítható.

Budapest egyik legkedveltebb turisztikai célpontján a bérlőnek szuvenír árusító bódékat és egyéb kiskereskedelmi egységeket kell felépítenie, valamint gasztronómiai vagy kulturális rendezvényeket kell megszerveznie. A bérterület pontos nagyságát egyelőre nem rögzítették pontosan a pályázatban.

Kevés felkészülési idő, sok munka

Érdekes lesz figyelni, hogy végül hányan nyújtanak majd be pályázatot. Ugyanis az érdeklődőknek 30 napjuk van az ajánlatuk benyújtására, aminek azonban egyebek mellett tartalmaznia kell egy komplett stratégiai tervet, látványterveket, számos nyilatkozatot, banki igazolásokat, a tevékenység részletes bemutatását, arculati kézikönyvet és referenciaigazolásokat is. Már ha egyáltalán tudomást szereznek róla a potenciális bérlők, ugyanis például a Várgondnokság oldalán nincs nyoma a pályázatnak.

Maga a terület amúgy meglehetősen elhanyagolt állapotban van. A Citadella sétányon több a kátyú, mint az út. A Járókelő.hu többször is bejelentést tett a botrányos állapot miatt, amire legutóbb azt a választ kapták, hogy "a Citadella-sétány aszfalt javítási munkáit a Várgondnokság 2018 tavaszán el fogja végezni, mivel ez már szerepel a tavaszi ütemtervben." A portál szerint azóta sem történt semmi, pedig elég jó idő volt.

Korábban már volt gond

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) a Miniszterelnökség kezdeményezésére még 2015-ben adta a Várgondnokság Nkft. vagyonkezelésébe a Citadella-ingatlanegyüttes 3 hektáros területét. Akkor az volt a célkitűzés, hogy a Budai Várnegyed rekonstrukciójával párhuzamosan az UNESCO Világörökség részét képező Citadella rehabilitációja is megvalósuljon.

A Várgondnokság Nkft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt üzemel, mindkettőt Gyutai Csaba fideszes politikus, volt zalaegerszegi polgármester vezeti. Az Állami számvevőszék mindkét társaságról megállapította, hogy a vagyonnyilvántartás és vagyongazdálkodása nem volt éppen szabályszerű.

Nem árt jól vigyázni, hogy milyen bérlőt választ ki az állam, egy korábbi bérlővel ugyanis meglehetősen sok probléma volt. Még 2013-ban kezdődött el az állam és Veres István vállalkozó vitája. Az MNV pedig 2014 májusában a rendőrség segítségét kérte, mert korábban több alkalommal sem sikerült megegyeznie a jogtalan használókkal a terület visszaadásáról. Veres volt az a vállalkozó, aki 2002-ben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tiltakozása ellenére teraszt építtetett a Gellért-hegyen, épp a Citadellán. A teraszt végül a hatóságok bontották, Veres cége pedig régészeti lelőhely rongálásáért kapott többmilliós bírságot.

Az elmúlt években számos nagyszabású terv látott napvilágot arról, hogy milyen fejlesztésekre készül az állam vagy a főváros a Citadellán, de ezek most is az asztalfiókban porosodnak. Még 2016 állami ötletpályázat is volt, míg Makovecz Imre építész elképzelései szerint Magyar Panteont kellett volna létesíteni a város szirtfokán. Még sikló építéséről is szó volt, mely a Hegyalja út és a Rác fürdő közötti alsó állomástól a Citadella sétányig - mintegy 300 méteres pályán - vinné az utasokat.

Fotó: Földi D. Attila