A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozatára hivatkozva több sajtóhír is megjelent a múlt héten azzal kapcsolatosan, amely szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elhagyott egy pendrive-ot az összes munkatársuk személyes adatával. A hír megjelenését követően a rendőrség azt közölte a sajtó munkatársaival, hogy a cikkben szereplő adathordozót az azt "elvesztő" munkatárs által kizárólagosan használt autóban megtalálták - írta honlapján a rendőrség.

A rendőr ellen fegyelmi eljárást rendeltek el, amely azóta lezárult. Az adathordozót a BRFK munkatársa az általa kizárólagosan használt gépjárműben a NAIH vizsgálatát követően megtalálta, a gépjárművet ez idő alatt más személy nem vezette, az adatokhoz illetéktelen személy nem fért hozzá - hangsúlyozta a BRFK. A pendrive megtalálásáról értesítették az adatvédelmi hatóságot is.

A múlt héten az Index írt elsőként arról, hogy a főkapitányság munkatársa elveszített egy 4 GB-os pendrive-ot, amin megtalálható volt a BRFK teljes nevesített személyzeti állománytáblája az összes személyes adattal, a beosztással és munkakörrel együtt. A rendőr januárban vitte magával a pendrive-ot egy értekezletre. Az adathordozót a kulcskarikájára fűzte, a kulcsot pedig magával vitte a szállodai szobájába. Másnap kijelentkezett a szállodából, majd egy rövid gyorséttermi kitérő után visszatért a budapesti szolgálati helyére, ekkor vette észre, nincs meg a pendrive. Az alkalmazott nem tett semmilyen biztonsági intézkedést a tárolt adatokkal kapcsolatban.