A hónapban a termelési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvenedik alkalommal. Az új rendeléseké némileg erősödött és 50 pont felett maradt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően októberben csökkenésre utal, első alkalommal négyhavi bővülés után. A mutató átlag alatti értéknek tekinthető, a kilencedik legalacsonyabb októberinek - adták hírül a logisztikusok.

A beszerzési árak mutatója alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenkettedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizedik legkisebb októberi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett szeptemberhez képest, és 50 pont fölé emelkedett. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egy havi szűkülést megelőzően. A másik külpiaci mutató, az exportindexnél eltérő folyamat látszik. Az index értéke most csökkent az előző hónaphoz képest, és 50 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének gyenge ütemű szűkülését. Az elmúlt négy és fél év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

Az idei tizedik hónapban csirkemell, gyümölcs, papír, szálanyag, természetes bőr, tojás, uht (2,8 százalék) tej és üvegpalack kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, integrált áramkörökből, melegen hengerelt zárszelvényekből, speciális elektronikai eszközökből és üvegpalackból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, forgácslap, fűszer és műbőr esetében számoltak be.