A 24.hu információja szerint június végén lecseréli a Külgazdasági és Külügyminisztérium a fennhatósága alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatóját. Oláh Zsanett az állami cég állománygyűlésen a napokban már el is búcsúzott kollégáitól - írja a portál.

A magyar cégeknek exportügynökségként a külpiacokon elhelyezkedni segítő állami cég nem egy igazi sikertörténet. A 2012-es alapítást követő három évben összesen 9,5 milliárd forintos üzemi veszteséget produkált a vállalat. Két évvel ezelőtt - az üzleti beszámoló szerint - már 5,6 milliárd forintos bevételt ért el, de ehhez 9,1 milliárd forintos anyagi ráfordításra volt szükség. (A tavalyi üzleti eredményeket még nem tették közzé, az előző év bukásairól szóló részletes cikkünket itt olvashatja.)

Ráadásul menetközben átszervezték az exportiroda rendszert is: a még 2015-ben meghirdetett déli nyitás gazdasági programban Afrika és Dél-Amerika számos országában nyitottak önálló kirendeltségeket. Tavaly novemberben viszont ezek nagy részét be is csukták a sikertelenség miatt.

A fotó forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.