Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány számára kifejezetten méltányos döntés született. Számos területen nem ment el az EU a falig, így például nem lett a megállapodás része az Európai Ügyészséghez való csatlakozás vagy a közérdekű bejelentők erősebb védelme – olvasható a K-Monitor, a Transparency International (TI) Magyarország és a Magyar Helsinki Bizottság közös közleményében

Odaítél, de be is fagyaszt forrásokat Brüsszel

A civil szervezetek szerint a bizalmat könnyebb eltékozolni, mint visszaszerezni, ez történt a kormánnyal is. Mint írják, várhatóan még a héten pont kerül Magyarország ellen indított feltételességi eljárás végére. A tagállamok állandó képviselőnek hétfőn arról állapodtak meg, hogy három jelentős operatív program pénzeinek az 55 százalékát tartják vissza. Magyarország csak akkor juthat hozzá mintegy 2600 milliárd forintnyi felzárkóztatási támogatáshoz, ha maradéktalanul végrehajtja a korábban vállalt 17 antikorrupciós intézkedését. 

Az Európai Bizottság (EB) november 30-i értékelése szerint a magyar kormány nem teljesítette maradéktalanul a vállalásait, és ezt az értékelését a testület december 9-én is megerősítette.

De források befagyasztásával párhuzamosan viszont zöld utat kap a magyar helyreállítási terv, amely révén további mintegy 2400 milliárd forintnyi támogatáshoz juthat az ország. Az EB azonban az utóbbi pénzeit 27 antikorrupciós és az igazságszolgáltatás függetlenségét garantáló, úgynevezett „szupermérföldkő” teljesítéséhez köti.

Részt vesznek a Korrupcióellenes Munkacsoportban

K-Monitor és TI Magyarország, mint korrupcióellenes civil szervezetek is részt vesznek az Integritás Hatóság melletti Korrupcióellenes Munkacsoportban, ami éppen ma kezdte meg működését. A következő hónapokban tesztelni fogják a pénzcsapok megnyitása érdekében hozott új jogszabályokat, intézményeket.

Közös érdekünk, hogy az uniós pénzek valóban oda kerüljenek, ahol tényleg szükség van rájuk, és tisztességesen használják fel őket.

– szögezik le a szervezetek. 

A Napi.hu még szeptember végén kérdezte a szervezeteket arról, hogyan értékelik a kormány Brüsszelnek tett ígéreteit. Lapunknak elmondták, hogy jó irányba mutatnak a vállalások, azonban a „jogállam helyreállításához” ez még kevés lesz. Ráadásul az új törvények megalkotását és elfogadását a kormány vállalásai ellenére semmilyen társadalmi, szakmai konzultáció nem előzte meg.