Karácsony Gergely Szent István-napi, Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében a társadalmi szolidaritás, az energiafüggetlenség, a fejlesztés, a zöld elkötelezettség és a sokszínűség fontosságáról beszélt - ismertette az MTI.

Az államalapító király örökségét a politika mindig saját érdekeinek megfelelően tolmácsolja, de a válaszok ugyanarra a kérdésre felelnek: "mi ennek az országnak a viszonya önmagához, mi a viszonyunk a környezetünkhöz, Európához, a világhoz?" A Szent István-i örökség legfontosabb eleme, hogy ezekre a kérdésekre csak erkölcsi alapon adható válasz - jelentette ki a főpolgármester.

Az érvényes válaszokat csak úgy lehet megtalálni, ha "visszavívjuk magunknak" a teret, amelyben a politikáról mint gyakorlati, de erkölcsi kérdésről lehet beszélgetni. Erre azért van szükség, mert "az országot vezető rezsim" az ukrajnai háborút és a válságot erkölcsi megfontolások nélkül értelmezi. Az agresszor és az áldozat, a rossz és a jó megkülönböztetésének, az emberségnek, a szolidaritásnak nyoma sincs ebben - közölte Karácsony Gergely.

A demokráciát ássa alá a kormánypárt

A főpolgármester szerint a demokráciát ássa alá az, aki a válsághelyzetet ismerve rezsicsökkentéssel kampányol, majd azt eltörli, aki választási osztogatásba kezd, majd súlyos megszorításokat vezet be - mondta Karácsony Gergely.

Az emberek tudatos félrevezetése az ország bajainak okait a határokon kívül keresni. Magyarország válságtüneteit jelentősen súlyosbította, de nem okozta az ukrajnai háború. Mert mi köze az ukrajnai háborúnak a tanárok megbecsültségének hiányához és alacsony fizetéséhez. Nem a háború okozta a súlyos ápoló- és orvoshiányt a kórházakban, hanem az egészségügyi rendszerünk évtizedes leépülése - mondta Karácsony Gergely.

Nőtt az ország kiszolgáltatottsága Oroszországgal szemben

Magyarország energiaellátási problémáját súlyosbítja, hogy az ország kitettsége nem csökkent, hanem nőtt Oroszországgal szemben. Hiába aszályosodik el a szemünk láttára az ország, a klímaváltozással szembeni védekezéshez még a szándék is hiányzott az elmúlt évtizedben.

Európában megvan a szándék és rendelkezésre áll a pénz ahhoz, hogy megküzdjön a gazdasági, energia- és klímaválsággal. Csakhogy a magyar kormány a jogállami kifogások miatt nem fér hozzá ezekhez a forrásokhoz - mondta a politikus. Pedig ez jár a magyar embereknek. Hogy hozzájussunk, nem kell mást tenni, mint ami normális esetben magától értetődő lenne:

Jogállami módon kellene kormányozni, fel kellene lépni a korrupció ellen, méltányosnak lenni és meghallgatni az érintetteket is a róluk szóló döntések előtt.

Bár Magyarországon a jogállam eddig elvont fogalomként jelent meg, mostantól azonban konkrét, "húsba vágó üggyé vált".

Jogállam vagy megszorítások?

Mert mindenféle propaganda ellenére az igazság az: ha nincs jogállami fordulat, akkor még súlyosabb megszorítások jönnek.

A felelősség pedig itt van, nem máshol, nem Brüsszelben, nem Kijevben, nem Moszkvában, nem Washingtonban, hanem idehaza - hangsúlyozta Karácsony.

Jogállam vagy megszorítások? A hatalom korlátozása, a haveri korrupció visszaszorítása, vagy az ország további leszakadása, a szegények további elszegényedése? Budapest számára világos és egyértelmű, hogy ezekre a kérdésekre csak morális alapon lehet választ adni. Ez ki is jelöli Budapest számára a teendőket a következő hónapokban - mondta a főpolgármester a videóban.

Budapest veled van!

A főpolgármester öt pontban jelölte ki a következő hónap teendőit a fővárosnak.

  1. Az első, hogy a cserbenhagyással és félrevezetéssel szemben a szolidaritást és a támogatást választják: azon dolgoznak, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék mindazokat, akiket a rezsiárak emelkedése nehéz helyzetbe hozott.
  2. A második pont értelmében zöld beruházásokkal, energiahatékonysági és -takarékossági programokkal akarják elérni a budapesti közszolgáltatások energiafüggetlenségét a magyar és az orosz kormány változó politikájának.
  3. A program harmadik eleme a fejlesztés: a korszerűtlen, energiafaló és környezetszennyező közösségi közlekedési járművek cseréje.
  4. Zöld elkötelezettséggel akarnak védekezni a klímaváltozás hatásai ellen, egyúttal az élhető városért dolgozni a negyedik pont szerint. Míg a kormány tarvágásra készül, Budapest fákat ültet.
  5. A program utolsó része, hogy igyekeznek megőrizni a főváros sokszínűségét. Budapest veled van, hiszünk a szolidaritásban!