készpénzbefizetések darabszámban 2023 első negyedévében megelőzték a pénztári befizetéseket, azonban a számok azt is mutatják, hogy a nagyobb értékű befizetéseket még mindig inkább a pénzintézetek pénztáraiban fizetik be az emberek, pedig a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az ATM-en történő készpénz befizetés egy kifejezetten biztonságos módja a készpénz bankszámlára helyezésének.

2023 első negyedévében több, mint 3,1 millió hazai kibocsátású fizetési kártyával lebonyolított készpénz-befizetési tranzakció történt ATM-en keresztül, több, mint 661 milliárd forint értékben.

Az előző év azonos időszakához képest ez a darabszámban 29 százalékos, értékben pedig 26 százalékos bővülést jelent.

Óvatosan a készpénzfelvétellel, egymillió számlatulajdonost érint egy kedvezmény megszűnése

Az Erste Bank ügyfelei június 30-ig vehetnek fel készpénzt ugyanazokkal a feltételekkel a Takarékbank automatáiból. A változás hátterében a Magyar Bankholdig áll. Bővebben>>>

Nagyobb összeggel a pénztárakhoz mennek

Mindeközben a pénzforgalmi szolgáltatók pénztáraiban történt készpénzbefizetések darabszáma 2022 első negyedévéhez képest egy százalékkal csökkent, értékben viszont 9 százalékkal bővült.

Ugyan darabszámban az ATM-eken történő készpénzbefizetés meghaladta a pénztári befizetések számát, értékben azonban 74 százalékkal elmarad a pénztári befizetésekhez képest.

Ebből az OTP elemzése szerint látszik, hogy a kisebb összegek befizetésére már bátran használják az emberek az ATM-eket, nagyobb összegek esetén viszont még mindig a pénztárakhoz fordulnak, pedig az automaták amellett, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján rendelkezésre állnak, még biztonságosak is, az MNB adatok alapján még sosem történt visszaélés készpénzbefizetés esetén.

Ilyen bankkártyával már bukta is az ingyenes pénzfelvételt

Rájár a rúd a Revolut és Wise-ügyfelekre: magyarországi bank keményített be a bankjegykiadó automatáknál. Bővebben>>>