Az ingatlanpiacon egyes társasházakban több mint 70 százalékos emeléssel is számolhatnak az ott lakók, de átlagosan 30-40 százalékos emelésnél többre nem számít Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke.

Ez lakásonként körülbelül 300-3500 forintot jelenthet pluszban

– tudta meg a szakértőtől a Blikk.

Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig húsz éves, és ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet. Nagyobb probléma, hogy megszűnt a KATA, így legalább 20-30 százalékkal megnőttek a vállalkozási díjak, mint amilyen például a takarítás, a karbantartás, a felújítás és a javítás.

Az áremelkedésnek kitettek azok az újépítésű társasházak, ahol rengeteg gépészet van. Van bennük lift, tűzoltó-, szén-monoxid-, valamint légcserélő-rendszer. Egy vadonatúj 60 lakásos társasháznak nagy az energiafogyasztása, és a közös költsége a duplája is lehet egy hagyományos társasházhoz képest, de persze a lakhatás színvonala is nívósabb.

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke lehangoló választ adott arra a kérdésre, hogy miként lehetne csökkenteni a közös költséget:

Most már sehogy. Az elmúlt évek azzal teltek, hogy mindig minimalizáltunk mindent.

Hozzátette, hogy a minimalizálás általában állagromlással jár, és persze el lehet engedni a közös költséget, de akkor nem lesz szemétszállítás, ki kell kapcsolni a liftet, ami már az életkörülmények romlását jelentené.