"A szabadság iránti szenvedélyük 1989-ben realizálódott, amikor Magyarország a demokratikus utat választotta. A mostani évfordulót partnerünkkel és NATO-szövetségesünkkel együtt ünnepeljük" - fogalmazott a szóvivő.

Ned Price közleményében arról is írt: a forradalom után hazájukból menekülő, az Egyesült Államokban új életet kezdő magyarok hozzájárultak Amerika gyarapodásához. "Ezek a magyar amerikaiak, és sokan előttük, illetve azóta is, megerősítették a két nemzet közötti kapcsolatokat" - tette hozzá.

Price írásában megemlítette, hogy idén ünneplik a Magyarország és az Egyesült Államok közötti diplomáciai kapcsolatok századik évfordulóját.

"Az 1956-os forradalomhoz hasonló pillanatok tisztaságukkal és hatásukkal tűnnek ki. Az 1956-os forradalmárok még mindig inspirálják azokat, akik értékesnek tartják a szabadságot" - zárta közleményét a külügyminisztérium szóvivője.

Price sorai annak fényében különösen diplomatikusak, hogy csütörtökön a magyar külügy egyik helyettes államtitkára épp az '56-os forradalom washingtoni megemlékezésén vádolta meg azzal a Biden-adminisztrációt, hogy beavatkozik a 2022-es magyar választásokba.