A növekvő inflációs  nyomás és a frissgyümölcs-fogyasztás már az első félévben megfigyelhető általános csökkenése visszafoghatja az uniós almakeresletet - írja a fruitveb.hu, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet honlapja. 

Az Európai Bizottság új prognózisa szerint a 2022/2023-as idényben a jelenlegi 12,2 kg-os fejenkénti fogyasztás 12 kg-ra esik vissza az uniós országokban. Az EU-ban az almatermelés várhatóan 12,2 millió tonna körül alakul, ami a tavalyi szinthez hasonló, és 2,5 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot. Ez egyrészt a lengyelországi jó termésnek köszönhető, másrészt viszont a Nyugat- és Dél-Európában a nyári hónapokban tapasztalt hőhullám, aszály és öntözési korlátozások a szokásosnál alacsonyabb termést eredményeztek: Ráadásul utóbbiak a megszokottnál kisebb méretűek, igaz,  több cukrot tartalmaznak. A magas szállítási költségek miatt azonban az uniós almaexport várhatóan mintegy 3 százalékkal csökken, az import pedig várhatóan nem változik – azaz 13 százalékkal az 5 éves átlag alatt maradhat. 

A feldolgozott alma fogyasztása az EU-ban várhatóan magas lesz, fejenként 11 kilóval számol az előrejelzés. Ez pedig összhangban van a hosszú távú növekedési trenddel, azaz 10 százalékkal haladja meg az elmúlt 5 év átlagát,