Nem sikerült megtörni a 2022-es évet végig kísérő állománycsökkenést, így december végén 8620 milliárdos egyenleggel zártak a forintos lakossági állampapírok, ami évekkel visszavetette az állománybővülést – ezt írta elemzésében a portfolio.hu.

A gazdasági számítások szerint az év legnagyobb vesztese egyértelműen a MÁP+ volt, 2022 slágere pedig az inflációkövető állampapír.

Óriási mértékben csökkent 2022-ben az állampapír-állomány

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy nem sikerült megtörni a 2022-es évet végig kísérő állománycsökkenést, így december végén 8620 milliárdos egyenleggel zártak a forintos lakossági állampapírok, ami közel 1400 milliárdos mínuszt jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A cikk szerint a lakossági állampapírok vagyoncsökkenése mögött egyértelműen a Magyar Állampapír Pluszból való kiábrándulás áll. Egy év alatt a papír 3927 milliárd forintnyi megtakarítást vesztett el, tehát a 2021. év végi állományának több mint 60 százalékát. A hajdani szuper-állampapír állománya ezzel a 2019. októberi szintre esett vissza.

Mindenki az inflációkövető állampapírt kereste

A portfolio.hu azt írja, az inflációkövető prémium állampapír állománya addig sosem látott szintre nőtt, december végére meghaladta a 4320 milliárd forintot, ami egy év alatt közel 2120 milliárdos bővülés.

Ezzel tavaly már a prémium magyar állampapír vált a legnagyobb állományt kezelő konstrukcióvá a lakossági állampapírok körében, bőven megelőzve a magyar állampapír pluszt.

Az a trend is jól látszik, hogy a Prémium Magyar Állampapírból kiáramló megtakarításoknak csak egy részét tudta felszívni az új befektetési lehetőség, nagy összegek mentek ezen felül kötvény- és pénzpiaci alapokba, illetve olyan intézményi állampapírokba, mint a Diszkont Kincstárjegy.

A szakértők szerint valamennyi megtakarítást tavaly a Bónusz Magyar Állampapír is magához vonzott, a megújult konstrukció a tavalyi évet 515 milliárd forintnyi állománnyal zárta.

Az Egyéves Magyar Állampapír állománya is visszaesett tavaly, itt 193 milliárdos éves csökkenést követően 808 milliárdnál állt meg az év végi állomány, annak ellenére, hogy decemberben ennek a papírnak is megemelték a kamatát.

Az Államadósság Kezelő Központ tervei szerint idén még egy új állampapírt is piacra dobnak.