A vita megközelítőleg két és fél órán át tartott, ezt követően Szabó Gábor volt rektor foglalt össze a helyzete. Azt mondta, arról egyeztettek Palkovics László ITM-miniszterrel, hogy csak akkor kéri az egyetem a modellváltást, ha a kért feltételek teljesülnek. Ha a miniszter akár a szavazás után azt mondja, hogy nem tudja ezeket teljesíteni, nem lesz modellváltás - derül ki a Szegeder.hu beszámolójából.

Eszerint Rovó László rektor elmondta: az oktatóknak beígért bértömegnövelést a többi egyetemi dolgozó számára is megpróbálják majd elérni, a fenntartó segítségével vagy önerőből. A konzisztórium (ez az állami felsőoktatási intézményekben az intézmény stratégiai döntéseinek megalapozása, valamint a gazdálkodási tevékenység szakmai támogatása és ellenőrzése céljából működő egység. A konzisztóriumnak öt tagja van, három tagot delegál az illetékes miniszter, valamint hivatalból tag a rektor és a kancellár) támogatja a modellváltást, arról ugyanakkor nem szólt, hogy az EHÖK 91 százalékkal elutasítja azt.

Arra kérte a tagokat, hogy az egyetem érdekeit vegyék figyelembe. Hordoz veszélyeket a modellváltás, de annak elmaradása még nagyobbat. Ha megtörténik az átalakulás, régóta várt fejlesztések indulhatnak el - mondta a rektor.

A kuratóriumi tagokról is szólt: a mindenkori rektor tag lesz, de említett bizonyos gazdasági szereplőket is, akik szerinte régóta segítik az egyetemet. A rektor reálisnak tartja, hogy SZTE tíz éven belül visszakerül a világ 400 legjobb egyeteme közé.

Így fogalmazott az egyetem

Modern jövőre szavazott a Szegedi Tudományegyetem szenátusa. Modellt vált az SZTE: költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakul. A szenátus az előzetes, több héten át tartó egyeztetést követően, az egyetemi polgárok tájékoztatása mellett hozta meg döntését. Az SZTE legfőbb testülete 2021. január 29-i rendkívüli ülésén hozzájárult, hogy a szegedi universitas elinduljon azon az úton, amely az egyetem, a város és a régió számára is új távlatokat nyit - fogalmazott közleményében az SZTE.

A lehetőséget, hogy költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon át az SZTE, 2021 januárjának elején a fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlotta fel.