A választások előtti látványos állami pénzosztás márciusban is tovább duzzasztott a büdzsé hiányát. Korábban, februárban hatalmas, 1585 milliárd forintos költségvetési hiány alakult ki a jelentős kormányzati költekezés nyomán.

A központi alrendszer március végi hiánya 2309,4 milliárd forint volt, mivel a március havi deficit 875,7 milliárd forintra rúgott - derült ki a pénzügyi tárca adataiból. Így március 31-én a központi költségvetés 2331,4 milliárd forintos hiánynál, az elkülönített állami pénzalapok 39,2 milliárd forintos többletnél, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 17,2 milliárd forintos hiánynál tartottak. (Az idei egész éves hiánycél 3 152,6 milliárd forint.)

A gyorsközlés szerint magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest többek között a lakástámogatások, de meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra fordított összegek is. Nyugellátásokra 1340,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 531,4 milliárd forintot biztosított a költségvetés március végéig.

A PM szerint mindezek ellenére Magyarország őrzi költségvetési stabilitását. A magyar államadósság a vártnál jobban, a GDP 76,8 százalékára csökkent 2021-ben, míg a költségvetés hiánya 6,8 százalékos lett.

A jelenlegi háborús helyzetben kiemelkedően fontos, hogy a magyar gazdaság és a költségvetés stabil maradjon. A költségvetés továbbra is prioritásként kezelni a határvédelmet, a menekültek megsegítését, a családok támogatását és az adócsökkentések megtartását - olvasható a közleményben.