Tavaly összesen 602 az ICCA (Kongresszus és Konferenciaszervezők Nemzetközi Szövetsége) kritériumainak megfelelő konferenciát rendeztek Magyarországon, ami 12,1 százalékos növekedést jelent a 2010-es adathoz képest - közölte a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatósága (MKI) saját gyűjtésére és partnerei által szolgáltatott információkra hivatkozva. (Egyéb rendezvényt több mint húszezret szerveztek tavaly hazánkban.) A nemzetközi konferenciákon 2010-hez képest 218 fővel több, összesen 125 818 résztvevőt regisztráltak. A konferenciákon átlagosan 209-en vettek részt.

Tavaly kilenc 1000 fő feletti konferenciát rendeztek hazánkban, négy esetben pedig a 2500-at is meghaladta a résztvevők száma. Ezek (például Euroecho, WoHIT 2011, EFNS 2011) elsősorban az orvostudomány témáira fókuszáltak.

A konferenciák és a résztvevők száma mellett a rendezvények összesített napjainak száma és a részt vevő nemzetek száma is növekedett az előző évhez képest. Összesen 2069 napnyi nemzetközi konferencia zajlott Magyarországon, amelyek átlagos időtartama 3,4 nap volt. Nemzetközileg is érvényes trend, hogy a nemzetközi konferenciák átlagos időtartama egyre rövidebb. Ezt támasztja alá, hogy az egynapos rendezvények aránya közel 3 százalékponttal nőtt a 2010-es adathoz képest, míg a 4-5 napos, illetve az ennél is hosszabb konferenciák aránya folyamatosan csökken - áll az MKI közleményében.

A konferenciák háromnegyedét Budapesten szervezik

A résztvevők több mint 80 százaléka külföldről érkezett, a konferenciákon a nemzetek átlagos száma 13 volt. A magyar résztvevők mellett Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkeztek leggyakrabban vendégek, de továbbra is jelentős az Olaszországból, Csehországból, Ausztriából és Lengyelországból érkező hivatásturisztikai szakemberek aránya.

A hivatásturisztikai piac szerkezetét tekintve továbbra is Budapest-központú, 2011-ben 3 százalékkal nőtt a fővárosban megrendezett nemzetközi konferenciák száma (74 százalék) - közölte a szakmai szervezet. A legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszínek között szerepelt Gödöllő, Szeged, Pécs, Debrecen, valamint az előző évhez hasonlóan Eger, Sopron és számos Balaton-parti település. Gödöllő esetében kiemelkedő szerepet játszott Magyarország első féléves EU-elnöksége, amelynek keretében a Gödöllői Királyi Kastély - mint az elnökség hivatalos helyszíne - 19 alkalommal fogadott konferenciavendégeket. Általában két-két nemzetközi rendezvénynek adott otthont tavaly többek közt Visegrád, Szombathely, Székesfehérvár, Veszprém, Kecskemét és Zalakaros.

A magyarok mellett britek és amerikaiak a megrendelők

A Magyarországon megrendezett nemzetközi konferenciák többségének a szállodák (63,1 százalék) szolgáltak helyszínül. Ez, valamint az egyetemekre és a tudományos intézetekre jutó arány (20,1 százalék) szinte pontosan megegyezik a 2010-es év értékeivel.

A gazdasági témákkal azonos arányban, közel 25 százalékban az orvosi, továbbá a tudományos témájú (11,3 százalék) nemzetközi konferenciák a legvonzóbbak a szakmai közönség számára. Az informatika, majd a jogi vagy oktatásügyi témájú konferenciák az összes rendezvény 6,1 illetve 5,8 százalékát tették ki, de rendeztek mezőgazdasági, közlekedési, kulturális és turisztikai témájú konferenciákat is 2011-ben.

A legtöbb rendezvényt szeptemberben és októberben tartották (81-et, illetve 77-et). A konferenciák megrendelőinek több mint fele magyar nemzetiségű, a második helyen állnak változatlanul a britek (8,4 százalék), a harmadikon pedig az Egyesült Államokból érkező megrendelők, akik aránya az elmúlt évben csaknem megduplázódott (3,9 százalék helyett 7,3 százalék). Az előző évi dobogós Németország 2011-ben a negyedik helyre szorult (7,2 százalékkal).