Moszkva a „kijevi rezsim” ezen bűncselekményének megvitatását kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsában, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben és más nemzetközi fórumokon.

Ukrán részről nemcsak folyamatosan erős tüzérségi tűz alatt tartották a kahovkai erőművet, de a dnyiprói vízierőmű zsilipjeinek megnyitásával a kritikus szintig növelték a vízszintet a kahovkai víztározóban.

– közölte az orosz külügyminisztérium.

A Dnyeper gátjának 28 kapujából 11 megsérült a vélhetően orosz érdeket szolgáló robbantásban

A rendelkezésre álló információk alapján orosz háborús taktikai érdekeket szolgálhat a Dnyeper gátjának felrobbantása – vélekedik Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, aki a Napi.hu kérdésére azt is közölte, hogy olyan nagy robbanás érte a víztározó gátját, amit hagyományos tüzérségi csapás nem tudott volna előidézni. Bővebben>>>

Az ukrán tüzérséget hibáztatják

Az orosz hatóságok szerint az ukrán tüzérség lövései keddre virradóra tönkretették a kahovkai vízerőmű zsilipjeit, 28 tartószerkezetből 11 összeomlott, aminek következtében szabályozatlan vízleeresztés kezdődött.

A létesítmény alatti vízszint a Dnyeperen több mint 12 méterre emelkedett,

az elöntött területen 14 település van – ezek összlakossága 22 ezer ember –, és összesen mintegy 80 település kerülhet víz alá.

Vlagyimir Leontyjev, az erőműtől öt kilométerre fekvő, elöntött Nova Kahovka polgármestere kedd este közölte, hogy a vízszint valamelyest, egy-két centiméterrel csökkent, a városban kialakult helyzet kézben tartható.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alá került részének megbízott kormányzója bejelentette, hogy megoldódott Nova Kahovka víz- és élelmiszerellátása. A városban rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Mutogatnak egymásra, miközben az oroszokat és az ukránokat is kiönti a Dnyeper

Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Nova Kahovka vízerőművének gátja a jelek szerint megsemmisült. A régióban árvíz pusztít: a Dnyeper vízszintje folyamatosan emelkedik, Herszon térségében pedig evakuálást rendeltek el, és a folyó mindkét, ukrán és orosz fennhatóságú oldalán is mentik azt, aki és ami menthető. Bővebben>>>

Orosz oldalon súlyosabb a helyzet

A nap folyamán a Dnyeper mentén több településről, mintegy 300 házból körülbelül ezer lakost evakuáltak a kahovkai gát részleges megsemmisülése után. Számos Dnyeper-menti településen áradások keletkeztek, amiért Moszkva és Kijev egymást okolja.

A határt – tulajdonképpen a frontvonalat – az orosz és ukrán erők között jelenleg a Dnyeper folyó képezi, amelynek jobb parti részét Ukrajna ellenőrzi, bal parti része pedig orosz megszállás alatt áll, és Moszkva annektálta.

Az orosz ellenőrzésű bal part alacsonyabb, mint az ukránok kezén levő jobb, ezért ott súlyosabb a helyzet.

Andrej Alekszejenko, a regionális kormány vezetője szerint Herszon orosz ellenőrzésű részén a legsúlyosabb helyzet a teljesen elárasztott Oleskiben alakult ki. A háború előtt 24 ezres településről csak speciális járművekkel lehetett evakuálni az embereket az ukrán lövések miatt.

A régió ötezer ideiglenes férőhelyet készített elő az evakuáltak elhelyezésére, de a jövőben továbbiak megnyitására is kész. A vízparti lakosok elszállítására száz autóbuszt állítottak szolgálatba. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma Nova Kahovka, Hola Prisztany és Oleski városba mentőosztagokat küldött.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrortámadás címén indított büntetőeljárást a kahovkai vízerőmű megsemmisítése miatt.

Veszély fenyegeti a zaporizzsjai atomerőművet

Elkerülhető a nukleáris vészhelyzet az ukrajnai robbantás után a magyar szakértő, a BME Természettudományi Karának dékánja szerint. A zaporizzsjai atomerőmű hűtése viszont kérdéses. Bővebben>>>

Folytatják a tömeges evakuálást

Folytatódtak a tömeges evakuálások szerdán Dél-Ukrajnában is 

A legnehezebb helyzet Herszon város Korabelnij kerületében alakult ki. Ott 3 és fél méterrel emelkedett meg a vízszint, és több mint ezer házat árasztott el a víz

– közölte Olekszij Kuleba, az ukrán elnöki hivatal helyettes kabinetfőnöke. Hozzátette: az evakuálások szerdán és a következő napokban autóbuszokkal és vonatokkal folytatódnak.

  • Több mint 40 ezer embert fenyeget az árvíz.
  • Az ukrán hatóságok több mint 17 ezer embert evakuálnak.
  • Mintegy 25 ezer civil az oroszok által ellenőrzött területen él – közölte kedden Andrij Kosztyin ukrán főügyész.
  • Ukrajnában 24 települést árasztott el a víz – tájékoztatott Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

Háztetőkig áll a víz, súlyosabb áradások várhatók az orosz oldalon

A régió orosz ellenőrzés alatt álló területén a hatóságok közölték, hogy három településről megkezdték az emberek kimenekítését mintegy ötven autóbusszal. Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka Moszkva által kinevezett polgármestere elmondta, hogy

  • Nova Kahovka víz alatt áll, és 900 lakosát evakuálták. 35 centiméterrel csökkent a vízszint. Legalább hét ember eltűnt a víztározóból ellenőrizetlenül kifolyó áradat miatt.
  • Korsunka víz alatt áll, Dnyiprjany, Krinki és Kozacsij Lager településeket a háztetőkig elöntötte a víz.

Sivataggá válhatnak a dél-ukrajnai szántóföldek

Mintegy tízezer hektár mezőgazdasági terület kerül víz alá Herszon megye ukrán ellenőrzés alatt álló részén.

Ellenkező oldalon, az oroszok által megszállt területen sokkal súlyosabb áradás várható – közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium.

  • Az ember okozta katasztrófa ezenfelül 31 szántóföldi öntözőrendszer vízellátását fogja megzavarni Dnyipropetrovszk, Herszon és Zaporizzsja régiókban.
  • A vízerőmű károsodása miatt a dél-ukrajnai földek már jövőre sivataggá válhatnak.
  • A történtek a lakott területek ivóvízellátását is érintik majd, és a halászatra nézve is negatív következményekkel járhatnak.