A Georgia állam, Fulton megyei seriff hivatalában dacosan a kamerába néző Donald Trumpról készült fotó be fog vonulni a történelembe. Ez az első rendőrségi fotó, amely egy volt amerikai elnökről készült, miután öt hónapon belül immár negyedszerre tartóztatták le.

Donald Trump rabosítási fotója
Donald Trump rabosítási fotója 

Donald Trump ezután 2021 januárja óta először posztolt az X-en, korábbi nevén Twitteren, hogy megossza honlapjának címét és a csupa nagybetűs felirattal ellátott bűnügyi fotót, a következő felirattal:

Választási beavatkozás. Soha ne add meg magad!

 

Órákon belül a kampánya honlapján már a rabosítási fotót ábrázoló bögréket, pólókat és italhűtőket árult.

John Bolton, aki Trump elnök alatt nemzetbiztonsági tanácsadóként szolgált, azt mondta, hogy a kép valószínűleg gondosan megrendezett.

Szerintem ez az ügyészek és a bírák megfélemlítésének a jele

– mondta a CNN-nek.

Mosolyoghatott volna. Lehetett volna jóindulatú is. Ehelyett úgy néz ki, mint egy gengszter

– fűzte hozzá John Bolton.

Börtönfotó készült Donald Trumpról

Íme a P01135809-es számú rab. Ujjlenyomatot is vettek a volt amerikai elnöktől Atlantában. Bővebben --->

Donald Trump nagyon is tisztában van a nyilvános imázsának erejével. Bár az előző amerikai elnök Fulton megyei rabosítási fotója rossz minőségű, mégis érezhetően óriási reklámértéke van.

Az alacsony felbontás ellenére Edd Mair, a Yorki Egyetem modernkori Amerika történetének előadója szerint azonban Trump és előválasztási kampánystábja „egyértelműen úgy gondolja, hogy egy ilyen fotóból sokat lehet kihozni".

Az a legszembetűnőbb benne, hogy mennyire Donald Trump stílusa. Még egy rendőrségi fotóból is lehet politikai tőkét kovácsolni és lelkesíteni a bázisát.

Egyes konzervatív kommentátorok máris párhuzamot vontak Nelson Mandelával és Martin Luther King Jr-ral, akikről szintén készültek rabosítási arcképek, többek között az ikonikus 1963-as felvétel a birminghami börtönből.

Ugyanezt tették ifjabb Martin Luther Kinggel is

– tweetelte például Terrence K Williams komikus, Trump támogatója.

Tragikomédia vagy jogos következményhullám?

Trump már a negyedik vádemeléssel szembesül
Újabb ügyben indítottak eljárást Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke ellen Georgia államban. Az üzletember-politikusnak a 2020-as választások után történtekért kell felelnie. A volt elnök abszurdnak nevezte az újabb vádakat, ismét boszorkányüldözést emlegetett. Bővebben --->