Az izraeli hadsereg tudatta, hogy erői a „terrorista infrastruktúrát” vették célba Dzsenin térségében. Egy műveleti központot támadtak, amely a BBC szerint a „Dzsenini Brigád”, egy helyi militáns csoport parancsnoki központjaként szolgált.

Bombázás és szárazföldi invázió zajlik. Számos házat és helyszínt bombáztak. Mindenütt füst gomolyog

– mondta Mahmúd asz-Szaadi, a Palesztin Vörös Félhold dzsenini igazgatója.

A Jerusalem Post angol nyelvű izraeli hírportál palesztin forrásokat idézve közölte, hogy hétre emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma, s több tucat sebesültet ápolnak a dzseníni menekülttáborban házról házra terjedő harcok nyomán.

Válaszcsapást tervez a palesztin Iszlám Dzsihád

A palesztin Iszlám Dzsihád azt írta, „minden lehetőség megvan arra, hogy az ellenségre (Izraelre) csapást mérjünk, válaszul a dzsenini agresszióra”.

Júniusban hét ember, köztük két 15 éves fiatal meghalt az izraeli hadsereg egyik dzsenini menekülttáborban végrehajtott műveletében.

2002 óta nem történt ilyen vérontás

A rajtaütés során a hadsereg helikopterről rakétákkal is támadott, amire egy palesztin tisztviselő szerint 2002 óta, a második palesztin intifáda (felkelés) óta nem volt példa Ciszjordániában.

A Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenin városa és a szomszédos menekülttábor rendszeresen színhelye az izraeli erők és a palesztinok közötti összecsapásoknak.

Az izraeli hadsereg sorozatosan hajt végre razziákat a térségben, amely elméletileg a Mahmúd Abbász által elnökölt Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt áll.

Az erőszak az elmúlt hónapokban fokozódott, és az év eleje óta legalább 177 palesztin, 25 izraeli, egy ukrán és egy olasz halt meg.

Szárnyal az izraeli fegyverexport

Izrael 2022-ben 12,5 milliárd dollárért (csaknem 4300 milliárd forintért) exportált fegyvereket. Az ukrajnai háború miatt az európai országokban ugrásszerűen megnőtt az izraeli fegyverek iránti kereslet. Bővebben>>>

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.