Luis António da Silva Braga 2018-óta volt szökésben. A helyi idő szerint szenteste adott tájékoztatás szerint a Zinho álnéven is ismert bűnöző önként feladta magát a rendőrségen.

Braga Rio de Janeiro legnagyobb milíciájának, a Liga da Justicának (Igazság Ligája) vezetője és ezzel Cláudio Castro helyi kormányzó szerint Rio de Janeiro első számú ellensége.

A bűnöző ellen legkevesebb egy tucat elfogatóparancs volt hatályban. Braga a szövetségi rendőrséggel, valamint a tagállami közbiztonsági minisztériummal ügyvédjén keresztül folytatott tárgyalásokat követően adta fel magát.

Ez újabb fontos eredménye a komoly és tervszerű munkának, amelyet Rio de Janeiróban és más tagállamokban folytatunk bűnszervezetek ellen

 - hangsúlyozta Flávio Dino brazil igazságügyi miniszter, akit az Agencia Brasil hírügynökség idézett.

drogkereskedelmet és védelmi pénzek beszedését folytató helyi milíciák egyebek között a rendőrség aktív szolgálatban lévő, illetve egykori tagjaiból állnak.

A befolyásuk alá került területeken például azt is eldöntik, hogy ki kaphat áramot, gázt, illetve ivóvízellátást.

Braga bűnszervezete mindenek előtt Rio de Janeiro nyugati régióit uralja. Októberben az érintett térségben legkevesebb 35 buszt és egy vonatot is felgyújtottak, miután a rendőrség végzett a milícia vezetőjének unokafivérével, aki egyben bizalmasa is volt. A kibontakozó erőszakhullám miatt iskolákat kellett bezárni és sok helyen leállt a tömegközlekedés. A rendőrség a felgyújtott buszokat egyfajta bosszúcselekményként értékelte.

 

 

 

A maffia alkonya: életfogytiglant kapott a szicíliai keresztapa

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szerdán Matteo Messina Denaro szicíliai maffivezért többek között a Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírók ellen 1992-ben elkövetett merényletben játszott szerepéért. >>>

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.