svájci televízióban közölt adatok szerint a bevándorlást korlátozni tervező SVP a szavazatok 29 százalékát szerezhette meg, ami erősödést mutat a párt legutóbbi – 25,6 százalékos – választási szerepléséhez képest.

  • Az előzetes eredmények szerint rosszabbul szerepelt a baloldali Zöldpárt: a 2019-es 13,2 százalék után vasárnap csak a voksok 9,1 százalékát kapták.
  • A Svájci Szociáldemokrata Párt (SPS) valamelyest megerősödött, de összességében az erőviszonyok várhatóan kissé a jobboldal javára fognak eltolódni a svájci parlament alsóházában.

Szakértők szerint a választás kevés hatással lesz a politikai döntéshozatalra a következő években és várhatóan változatlan marad a pártok képviseleti aránya a hétfős kormányban is.

A sajátos svájci politikai rendszerben a parlament két házának együttes ülésén négy évre választják meg a végrehajtó hatalmat gyakorló szövetségi tanácsot, a hétfős kormányt, amelynek elnöke egyben állam- és kormányfő is. Ezt a választást legközelebb decemberben tartják.

A vasárnapi parlamenti választás végeredményét éjfél körül teszik közzé, de nagyobb elmozdulások az előzetes eredményekhez képest nem várhatók.

(via MTI)

„Schengen kudarca”: Szlovénia is visszaállítja a határellenőrzést

A csehek, lengyelek, az osztrákok, valamint a szlovákok is hasonló lépésre szánták el magukat a közös határokon. Bővebben --->