A román képviselőház után a szenátus is elutasította pénteki plenáris ülésén az erdélyi magyar autonómiatervezeteket, amelyeket Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József RMDSZ-listán mandátumot szerzett parlamenti képviselők kezdeményeztek.

A kétkamarás román parlament felsőháza sürgősségi eljárással tárgyalta a három autonómiatervezetet. A plenáris ülést hibrid formában tartották, a jelen nem lévő szenátorok online csatlakoztak és szavaztak. Elsőként Székelyföld autonómiastatútuma szerepelt napirenden, melyet a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma és a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete követett.

A szenátorok a jogszabálytervezetek elutasításáról szavaztak, valamennyi román párt az elutasítás mellett voksolt, csupán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) honatyái támogatták szavazatukkal a tervezeteket.

A 136 tagú felsőház jelen lévő vagy interneten szavazó szenátorai közül több mint százan – az első esetében 104, a másodiknál 101, a harmadiknál 102 honatya – támogatták a jogszabálytervezetek elutasítását, míg nyolcan mindhárom esetben az elutasításuk ellen szavaztak.

szenátus plenáris ülésén a botránykeltéseiről hírhedt független szenátor, Diana Sosoaca Budapest román elfoglalásával fenyegetőzött és azt üzente a magyaroknak, hogy ha „nem tetszik Romániában, menjetek Magyarországra!".

Tízmillió lejjel finanszírozzák a magyar diákok román nyelvtanulását

A román parlament által elfogadott javaslat indoklása szerint az új, egyben korszerű eszközök bevezetésével megváltozik a román nyelv oktatásának szemlélete. Érveik alapján ez jelentős mértékben elősegítheti a kisebbségek beilleszkedését a romániai felsőoktatásba és az elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon. Bővebben --->