A román parlament plénuma a 2024-es költségvetés tervezetének szerdai vitáján elfogadta a kisebbséghez tartozó diákok román nyelv és irodalom oktatásával kapcsolatos RMDSZ-indítványt – írja a Maszol.

parlament szakbizottságai eredetileg elutasították a módosító javaslatot, amely szerint jövőre az oktatási minisztérium 10 millió lejt (770 millió forint) különít el a román nyelv és irodalom oktatását támogató országos program elindítására, megszervezésére és a 2024 márciusától kezdődő gyakorlatba ültetésére.

A Szabó Ödön képviselő által ismertetett módosító javaslat 281 támogató és 2 elutasító szavazatot kapott, 33-an tartózkodtak. Az RMDSZ indítványa szerint a törvény elfogadását követő 30 napon belül az oktatási minisztérium közzéteszi a program lebonyolítását szabályozó rendeletet.

A javaslat indoklása szerint az új és korszerű eszközök bevezetésével megváltozik a román nyelv oktatásának szemlélete.

A program a román nyelv aktív elsajátítására ösztönzi a nemzeti kisebbségek tartozó, anyanyelvükön tanuló diákokat, ami jelentős mértékben elősegíti beilleszkedésüket a romániai felsőoktatásba és az elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon – szerepel szintén az indoklásban. 

Magántanárokkal oldják meg a nyelvtanítást több állami iskolában

Elismerte a Közép-Pesti Tankerületi Központ, hogy nincs más lehetőség, ezért nyelviskolákkal kötött megbízási szerződést. Bővebben --->