Wagner-csoport alapítójával, Jevgenyij Prigozsinnal kapcsolatban álló vállalatok több mint egymilliárd rubel (3,7 milliárd forint) értékben kaptak állami szerződéseket. Valamennyi üzletet a júniusi felkelés és az orosz katonai parancsnokság megdöntésére irányuló kísérlet után kötöttek – jelentette az RTVI orosz nyelvű televíziós csatorna. A hírt az onet.pl lengyel hírportál szúrta ki

Az orosz kormány által közzétett adatok elemzése azt mutatja, hogy a Kreml a Wagner-csoport 2023. június 24-i lázadása utáni hetekben

kilenc élelmiszerellátási szerződést írt alá különböző állami intézmények számára, összesen 1,06 milliárd rubel értékben.

A Prodfutservis LLC ételt szállít a moszkvai régióbeli – elsősorban a metrógyáráról híres – Mityiscsi városának állami iskoláiba. A szerződést három évre – 2025-ig – írták alá 705 millió rubel értékben.

A Prigozsinnal kapcsolatban álló cégek kórházak, klinikák és még egy nyári gyermektábor étkeztetésére is nyertek szerződéseket.

Az újságírók vizsgálódása során kiderült, hogy a vállalkozások telefonszámai és címei egyértelműen Prigozsin cégeihez kapcsolódnak. Ráadásul a dolgozók egy részét a Wagner-vezér tulajdonában lévő cégek korábbi alkalmazottjaiból verbuválták. 

Jevgenyij Prigozsin a Wagner-csoport vezetőjeként szerzett nemzetközi hírnevet az ukrajnai orosz invázió kezdete után. Karrierje persze jóval korábban lendült fel, a többi között egy vendéglátóipari cégnek köszönhetően, amely nyilvánvalóan a Vlagyimir Putyin elnökkel való szoros kapcsolatának köszönhetően kapott állami szerződéseket .

A bukott lázadás után az is kiderült, hogy

Prigozsin legfontosabb cége, a Concorde az elmúlt évben 80 milliárd rubelt (közel 300 milliárd forintot) keresett

a védelmi minisztérium intézményeinek ellátásával. 

A cég nem csak a katonaság élelmiszerellátásával foglalkozott, hanem luxuséttermeket működtetett Szentpétervárott és Moszkvában, az utóbbi években már Prigozsin anyjának, Violettának a tulajdonosi bejegyzésével – erről már az Euronews írt. A 83 éves asszony is felkerült az Egyesült Államok és az EU szankciós listájára, de az utóbbiról levették, miután sikeres pert indított az Európai Bíróságon. A bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy szerepe lenne az Ukrajna elleni agresszióban. 

A hadsereggel a Concorde Catering leányvállalata, a Megaline nevű cég állt közvetlen kapcsolatban, amely 2016-ban nyerte el a Védelmi Minisztérium közbeszerzési megbízását, állítólag hamis ajánlattétellel. A Concorde befolyását jelzi, hogy a kedvéért és előnyére az Állami Duma módosította a közbeszerzési eljárások egyes szabályait, és a kételyek ezzel eloszlottak.

A Nyugati Katonai Körzet ellátására kiírt pályázatokat eddig rendre ugyanaz a 6 cég nyerte el, de közülük a Concorde megbízásai kiemelkedően a legmagasabbak. Az élelmezésen túl a vállalat laktanyák építésében, energia- és vízellátásuk kialakításában is részt vett – írja a portál.


Remélem, senki nem lopott el semmit, vagy legalábbis keveset. Mindenesetre mi gondoskodunk róla...

– mondta Putyin amikor a Wagner-vezér pénzügyeinek „esetleges" ellenőrzését javasolta. 

Közben az orosz külügyminisztériumhoz kapcsolódó egészségügyi központ képviselője kijelentette, hogy a Prigozsinnal kapcsolatban álló cégekkel kötött szerződések felmondása egyáltalán nem szerepel a tervekben.

A hónap elején viszont az orosz nyelvű Verstka portál arról számolt be, hogy a Wagner-csoport vezetőjének cégei számos állami szerződést nem tudtak megszerezni, hiába nyújtottak be ajánlatot.

 

Ő lehet az új Wagner-vezér, Prigozsint egy szál gatyában kapták lencsevégre

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég azt javasolta, hogy a Wagner csoportot, egy magas rangú zsoldos, az „ősz hajú” fedőnéven futó Andrej Trosev vezesse. Pedig még a zsoldoscsapat létezését is tagadta. Bővebben>>>