Teljeskörű fegyvernyugvásra van szükség a gázai palesztin-izraeli konfliktusban, Moszkva ugyanakkor támogatja az ENSZ-nek a humanitárius tűzszünetekre vonatkozó határozatát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-országoknak a közel-keleti válsággal kapcsolatban kedden megtartott rendkívüli online csúcstalálkozóján.

„És bár ez a határozat csak a humanitárius szünetek létrehozására, és nem egy teljeskörű tűzszünetre való felhívást tartalmaz, már önmagában a (világszervezet általi) jóváhagyásának tényét is a helyes irányba tett lépésnek tekintjük” – mondta Putyin, aki aggályának adott hangot a Gázai övezetben kibontakozott humanitárius katasztrófa miatt.

Az orosz államfő szerint humanitárius szünetek szükségesek a túszok kiszabadítására, valamint a civileknek és külföldi állampolgároknak a Gázai övezetből való evakuálására irányuló erőfeszítésekhez. Ugyanakkor egy teljeskörű tűzszünet mellett érvelt, és

az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében nemzetközi összefogást sürgetett,

kijelentve, hogy ebben a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot magában foglaló BRICS-csoport kulcsszerepet tudna játszani. Életképtelennek nevezte az erre irányuló egyoldalú amerikai kísérleteket.

 

Az oroszok fele már befejezné a háborút

Egy felmérés szerint először fordul elő, hogy több orosz szeretné az ukrajnai háború befejezését, mint mindenáron való folytatását, már azok között, akik egyáltalán válaszolni mertek a kérdésre. >>>

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli konfliktus hosszú távú megoldását célzó külső támogatási mechanizmus létrehozásakor teljes mértékben figyelembe kell venni a régió országainak álláspontját. Lavrov akkor beszélt erről, amikor kedden Moszkvában találkozott az Arab Liga és az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) vegyes bizottságának küldöttségével. A testület tagjai a szaúdi, a jordániai, az egyiptomi, az indonéz, és a palesztin külügyminiszter, valamint és az OIC főtitkára voltak.

Az orosz diplomácia vezetője

a sürgős feladatok között prioritásként nevezte meg a harci cselekmények beszüntetését, továbbá a humanitárius kérdések megoldását és a túszok szabadon bocsátását.

Mint mondta, ezek megoldásával párhuzamosan el kell kezdeni a stratégiai jellegű kérdések rendezését, mindenekelőtt a békefolyamat újraindításának előkészítését, „az ENSZ keretében elfogadott, nemzetközileg elismert alapon, a 2002-es arab békekezdeményezés keretében (...) amely egy független, egységes, szuverén palesztin állam létrehozását irányozza elő az 1967-es határokon belül”.

Hangsúlyozta, hogy az Oroszország, az Egyesült Államok, az ENSZ és az EU alkotta közel-keleti kvartett nem képes megbirkózni feladatával az arab országok bevonása nélkül. Lavrov Washingtont vádolta meg a csoport szétzilálásával.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette, hogy a Gázai övezetben történtek kapcsán a szakosított nemzetközi szervezeteken kívül nem történt külön orosz-amerikai kapcsolatfelvétel.

Az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztáni Köztársaság vezetése a Telegram-csatornáján kedden kinyilvánította szándékát mintegy kétszáz palesztinai menekült befogadására. A közlemény szerint az első, mintegy 50 fős csoport a jövő héten érkezik.

 

Orosz külügyér: az ukrajnai konfliktus közelít a tárgyalási ponthoz

Kijevnek vissza kell térnie az tárgyalóasztalhoz, persze az orosz feltételekkel - írta a politikus a Telegramon. A Kreml szóvivője szerint Oroszországot nem lehet legyőzni a harctéren, Ukrajnának és az Egyesült Államoknak engedniük kell. >>>