Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban kijelentette, hogy támogatja a védelmi minisztérium utasítását, hogy az Ukrajnában harcoló zsoldoscsoportok július 1. előtt írjanak alá egy szerződést, amit a nagy hírnévnek örvendő Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin korábban elutasított – számolt be a Reuters.

 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója és Oroszország legerősebb zsoldoscsoportjának vezetője korábban elutasította a védelmi minisztérium ilyen irányú követelését, még azt is belengetve, hogy kivonja csapatait az orosz-ukrán konflktusból.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője úgy nyilatkozott a Sky News-nak, nem biztos, hogy a magánhadsereg fegyveresei Ukrajnában maradnak.

Nem vagyok benne biztos, hogy Ukrajnában fogunk dolgozni

– jelentette ki Prigozsin, aki az ukrán ellentámadásról is nyilatkozott. Szerinte minden támadást és annak eredményét azután kell értékelni, miután az ellenség támadási potenciálja kimerült.

Amennyire tudom, Ukrajna támadási potenciálja még messze, messze nem merült ki

– mondta a zsoldosvezér, aki szerint másfél-két hónap múlva lehet értékelni az ukránok lépését.

Amennyiben a Wagner csoport elhagyná Ukrajnát, a zsoldosok harcolhatnának a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban, Burkina Fasóban, Maliban és Líbiában, ahol egyébként is erős a csapat jelenléte.

Vlagyimir Putyin azonban kedden világossá tette, hogy szeretné, ha minden katonai magáncég aláírná a szerződést

Az orosz elnök azt is szeretné, ha a törvényt úgy módosítanák, hogy legalizálják tevékenységüket, pontot téve ezzel az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoport között régóta húzódó vitára.

Ez az egyetlen módja a szociális garanciák biztosításának a zsoldos katonák számára, mivel jelenleg nincs szerződésük az állammal és nincs szerződésük a védelmi minisztériummal – mondta Putyin tájékoztatóján.

Az új szerződéses rendszer sokkal szorosabban integrálná Wagnert és az egyes kormánytisztviselők által vakmerőnek tartott Prigozsint a védelmi minisztérium parancsnoki struktúrájába, méghozzá a minisztériumnak alárendelt pozícióban.

De ki is az magánhadvezér, aki már Oroszország urának érzi magát?

Az Oroszország számára eddig finoman szólva nem a tervek szerint alakult ukrajnai hódító háború során kiemelkedett egy, az államinál hatékonyabb magánhadsereg, és annak vezetője most nyíltan szidalmazza az orosz vezetést. Hogy lehetséges ez Putyin korábban vaskézzel uralt birodalmában? Bővebben >>>