Mianmarban befejeződött egy terrorelhárítási parancsnoki törzsgyakorlat, amelyen az orosz védelmi tárca, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és az ASEAN Védelmi Minisztereinek Konferenciája Plusz (ADMM+) párbeszédpartnerek képviselői vettek részt.

A befejeződött törzsgyakorlat, az ADMM+-országok kontingenseinek részvételével megtartott terrorelhárítási gyakorlat az előfutára volt annak, amelyet idén szeptemberben rendeznek meg Oroszország Tengermelléki területén

– közölte a védelmi minisztérium.

Az ADMM+ csoporthoz az ASEAN- tagállamok (Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam) mellett nyolc párbeszédpartner (Ausztrália, Kína, India, Japán, Kína, Új-Zéland, Dél-Korea, Oroszország és az Egyesült Államok) tartozik.)

Orosz elnökválasztás 2024: a Kreml szóvivő már most győztest hirdetett

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a New York Times-nak adott interjút, amelyben kijelentette: a demokrácia valójában egy drága bürokrácia Oroszországban. Majd magyarázkodni kezdett, hogy nem is így gondolta. De a lényeg, hogy a szavazatok többsége jövőre úgyis Putyiné lesz. Szerinte.

Gyors és összehangolt reakcióra képesek

A moszkvai katonai tárca szerint a lezárult mianmari gyakorlat résztvevői első alkalommal gyakorolták a légierő – beleértve a drónokat –, a felderítés és az elektronikus hadviselés korszerű felhasználásának módozatait a terroristák megsemmisítésében.

A résztvevőknek sikerült egységes megközelítést kialakítaniuk a nemzetközi terrorizmus elleni harcmódokkal kapcsolatban.

A minisztérium megállapította, a vezetési ponton a katonák bebizonyították, hogy képesek összehangolt együttműködésre és a helyzet gyors felmérésére.

Amerikai rombolót mozgósítottak Alaszka partjainál

A The Wall Street Journal amerikai napilap szerint négy amerikai rombolót és egy repülőgépet vezényeltek ki egy Alaszka partjainál nemrég megtartott orosz-kínai tengeri járőrgyakorlat megfigyelésére.

Az amerikai Északi Parancsnokság szóvivője nem erősítette meg a mozgósított hajók számát, csak annyit közölt, hogy az intézkedés válaszlépés volt a térségben végrehajtott orosz-kínai gyakorlatra.

A 11 korszerű hajóból álló orosz-kínai csoport augusztus elején példátlanul közel jutott az Egyesült Államok partjához, és ez volt a legnagyobb flottilla, amely valaha megközelítette az amerikai partvidéket.

A lap hivatalos forrásra hivatkozva azt írta, hogy a hajók nem jelentettek fenyegetést, mert nem sértették meg az amerikai területi vizeket.

Dan Sullivan republikánus alaszkai szenátor szerint az általa képviselt állam közelében megtartott, „méreteit tekintve precedens nélküli” orosz-kínai flottagyakorlat aggodalomra ad okot. Sullivan elmondta, hogy a 11 hajóból álló csoport Alaszka délnyugati partjai közelében haladt el, és négy amerikai rombolót mozgósítottak az elriasztásukra.