Minderre azért van szükség Alekszandr Novak energiaszektorért felelős miniszterelnök-helyettes szerint, mert állítólag egyre nagyobb a kereslet a benzin iránt.

A szakértők álláspontja szerint azonban ez nem igaz. A dolog hátterében sokkal inkább az állhat, hogy az ukrán hadsereg nemrég több oroszországi olajfinomítót is sikeresen megtámadott, melyek közül kettőt a legnagyobb finomítók között tartanak számon – írja a Reuters.

Ezek közül pedig az egyik még Oroszország szerint is olyan súlyos károkat szenvedett, hogy nem is használható termelésre, legalább fél évig.

Másfelől a szankciók miatt nem kap nyugati alkatrészeket és berendezéseket Oroszország, így a finomítóit sem tudja javítani.

Legutóbb tavaly szeptember és november között tiltották be Oroszországban a benzin exportját a magas belföldi árak miatt, továbbá a hiány kezelésére tekintettel. A mostani tilalom azonban, szemben az előzővel, nem terjed ki az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamaira, azaz Mongóliára, Üzbegisztánra, és Georgia két szakadár régiójára, Dél-Oszétiára és Abháziára sem.

 

Brutális terhet jelent az orosz gazdaságnak a háború

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése adott betekintést az orosz gazdaság jelenlegi állapotába. Az orosz jegybank közlése szerint az orosz aranytartalék nagysága alig változott egy év alatt, ellenben többet ér.
Ha többre kíváncsi, kattintson--->