Az Ukrajnában zajló háború nagy valószínűséggel negatív hatással lesz az orosz gazdaság kilátásaira a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése szerint.

Az orosz jegybank legutóbb 1 százalékkal emelte a kamatlábat, amely már az ötödik emelés 2023 júliusa óta, ezzel már 16 százalékon áll.

Az orosz infláció 2023 vége felé tovább gyorsult, éves szinten novemberre már 7,5 százalékra emelkedett az októberi 6,7 százalékról.

Az orosz statisztikai hivatal számításai szerint a tavalyi évben az infláció 7,4 százalék volt, ami a jegybank által kitűzött célnak csaknem a duplája.

Az import gyorsabban nő, mint az export, ezzel még inkább hozzájárulva a rubel háború kezdete óta tartó leértékelődéséhez.

A katonai kiadások más szektorok kárára történő növelésének következtében az orosz gazdaság túlfűtöttségének kockázata valószínűleg megmarad a jelentés szerint.

Többet ér az orosz aranytartalék

Oroszország aranytartalékának nagysága az év elején megegyezett az egy évvel korábbival, de jóval többet ért – írja az MTI az orosz jegybankra hivatkozva. Oroszország aranytartaléka 75 millió uncia volt az idei év elején, ugyanúgy, mint a múlt év elején. A múlt év közepén 0,2 millió unciával csökkent az aranytartalék, majd ősszel ugyanennyivel nőtt.

Az aranytartalék értéke 155,9 milliárd dollár volt 2024 elején, 15 százalékkal nőtt a múlt év elejéhez képest a nemesfém drágulása miatt.

A jegybank azt közölte, hogy az orosz arany- és devizatartalékban az arany részesedése 26 százalékra nőtt az idei év elején az egy évvel korábbi 23 százalékról.