A Moszkva által álcázott sötét flotta táplálja Oroszország haditermelését – jelentette ki a svéd külügyminiszter. Az Európai Bizottság a következő szankciócsomag részeként meg fogja vizsgálni, hogyan lehetne kezelni Oroszország árnyékolajflottáját – mondta Tobias Billström svéd külügyminiszter egy hétfői interjúban.

Az árnyékflotta, amely becslések szerint 1400 átláthatatlan tulajdonosi hátterű hajóból áll, nemcsak a szankciók kijátszásában segíti Oroszországot, hanem egyértelmű környezeti fenyegetést is jelent – világított rá a tárcavezető az EU Külügyi Tanácsának luxemburgi ülésén a Politico beszámolója szerint.

Ez a flotta Oroszország hadipénztárát táplálja. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az olyan drasztikus lépéseket, mint a hajók kitiltása az uniós vizekről, Moszkva eszkalációként értelmezheti.

Az Európai Bizottság és az EU diplomáciai részlege most alaposan átfutja az árnyékflotta minden elemét, és azt, hogy mit lehet tenni ellene. Ezt követi majd a Bizottság jelentése az Európai Tanácsnak.

A svéd miniszter szerint megkeresnék a kikötőállamokat, és felléphetnének a tulajdonosok, üzemeltetők, biztosítótársaságok ellen bármely harmadik országban, amelyet Oroszország ma arra használ, hogy működtesse az árnyékflottát. Ez lenne az első alkalom, hogy az EU megvizsgálja ezt a szankciós kiskaput Oroszország ukrajnai inváziója óta.