A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy tagjai a Reichsbürger – azaz a Birodalom Polgárai – mozgalomnak. A csoport tagjai határozottan elutasították az állami intézményeket és a szabad demokratikus alkotmányos rendet – áll a vádiratban a BBC News híradása szerint.

A vád alá helyezettek többnyire Heinrich Reuss, a Reichsbürger arisztokrata családból származó alakjának, alias XIII. Reuss hercegnek a munkatársai. Az ügyészek a 27 személyt Németország demokratikus politikai rendszerének megdöntésére irányuló tervvel vádolják.

A mozgalom tagjai konkrét előkészületeket tettek a 2021 nyarán kezdődő puccsra.

A terv az volt, hogy egy kis létszámú fegyveres csoporttal behatolva a Bundestagba, a német parlamentbe, átveszik a hatalmat. A támadást egy jelzés, például II. Erzsébet királynő halálát követően indították volna meg.

Az új Birodalom működését is kidolgozták már elméletben

A szélsőjobboldali mozgalmárok Reuss herceget tervezték államfőnek, aki hivatalba lépésekor békeszerződésről tárgyalt volna a második világháborút megnyerő szövetséges hatalmakkal. Reuss herceg az ügyészek szerint megpróbált találkozni az orosz kormány képviselőivel, hogy támogatást szerezzen a puccshoz.

Birgit Malsack-Winkemann, aki akkoriban az AfD Bundestag-képviselője volt, igazságügyi miniszter lett volna. Az ügyészek szerint más összeesküvőknek is hozzáférést biztosítottak a parlamenti épületekhez. A leendő lázadók a gyanú szerint megpróbáltak katonákat és rendőröket is toborozni.

A csoport ellenséglistákat állított össze. A vádirat szerint a tagok tisztában voltak azzal, hogy terveik emberek megölését is eredményezhetik. A tagokat titoktartási nyilatkozat aláírására kötelezték. Az ezeket megszegőket pedig hazaárulásért kivégezték volna. A feltételezett összeesküvők körülbelül 380 lőfegyverhez és 148 000 lőszerhez jutottak hozzá.

A vádlottak egy részét tavaly decemberben szövetségi rendőrségi razziák során tartóztatták le. Az Alkotmányvédelmi Hivatal, a német belügyi hírszerzés szerint az országban mintegy 23 ezer követője van a Reichsbürger mozgalomnak