A német szövetségi kormánynak több, eredetileg tervezett projektet törölnie kell az alkotmánybíróság tavaly őszi döntése miatt, amelyben a testület elmarasztalta a kormányt a költségvetéssel való „trükközésért”, és összességében 60 milliárd eurós költségvetési hiányt állapított meg.

A koalíciós pártok vezetői heves viták után még karácsony előtt állapodtak meg egy megtakarítási csomagról, amely célja az idei évre eső 17 milliárd eurós pénzügyi hiány „eltüntetése” - számol be az Infostart.

A csomag egyik eleme a mezőgazdasági támogatások jelentős csökkentése, amely a német gazdák napok óta tartó rendkívüli tüntetéshullámát indította el.

A koalíciós megállapodásról a végső szót a szövetségi parlament, a Bundestag mondja ki, a szavazás január 18-án várható. A 269 oldalas határozattervezet elfogadásához a képviselő többségének szavazatára van szükség.

Íme egy-egy elem a csomagból:

  • Megszűnne az elektromos autók vásárlásához eddig folyósított pénzügyi kedvezmény. 
  • Csökkenne az elektromos autók töltéséhez szükséges infrastruktúra kiépítéséhez tervezett szubvenció.
  • Spórolnának a rászorultaknak nyújtott állampolgári támogatás, az úgynevezett Bürgergeld csökkentésével, ez a segélyezettek szigorúbb szankcionálását jelenti.
  • Törölnék a kötelező nyugdíjbiztosításhoz eddig nyújtott extra támogatást. A csökkentett összegnek ugyan nincs azonnali hatása a nyugdíjakra a nyugdíjbiztosítás azonban kevésbé tud tartalékot képezni a későbbiekre.
  • Elvennének a többi között klímavédelem előmozdítását célzó támogatásokból. 
  • Kevesebb pénz jutna a pályaudvarok felújításának finanszírozására.
  • A megtakarítás "áldozatai" között szerepelnek a külföldi humanitárius segítségnyújtás céljaira előirányzott összegek, amelyek eredetileg a humanitárius válságok, például a természeti katasztrófák következményeinek leküzdését céloznák. 
  • Jelentősen mérsékelnék városi sport-, ifjúsági és kulturális létesítmények felújításának támogatását.
  • Folyamatosan megszűnne a gazdák számára eddig biztosított dízelolaj-energiaadó fokozatos visszatérítése is, ami konkrétan nem szerepel a tervezetben, a kormány azonban ezt gyakorlatilag már eldöntötte.

A parlamenti vitában arra lehet számítani, hogy a képviselők a kormány terveihez képest kiigazításokat sürgetnek majd.