A francia törvényhozás elfogadta a legújabb igazságügyi reformjavaslatot, amelynek egyik passzusa lehetővé teszi, hogy a hatóságok a telefonokon és a további mobileszközökön keresztül hozzáférhessenek a gyanúsítottak földrajzi helyzetéhez.

Az újonnan elfogadott jogszabály értelmében a francia rendőrségnek képesnek kell lennie arra, hogy a telefonok és az egyéb készülékek kamerájának, mikrofonjának és GPS-ének távoli aktiválásával kémkedhessen a gyanúsítottak után – állapodtak meg a képviselők.

A most zöld utat kapott igazságügyi reformtervezet részét képező úgynevezett kémkedési rendelkezést a francia baloldal és számos jogvédő is megtámadta, mondván, hogy ezzel egy autoriter, besúgó rendszert épít fel ezzel a francia állam.

A rendelkezések komoly aggályokat vetnek fel az alapvető szabadságjogok megsértésével kapcsolatban

– jelentette ki nyilatkozatában a La Quadrature du Net nevű francia digitális jogvédő szervezet, akik szerint az új törvény megsérti a biztonsághoz, a magánélethez és a magánlevelezéshez való jogot.

Nem eszik olyan a forrón a kását: nem a lakosság figyelik

Mindeközben Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a megfigyelésre engedélyt adó jogszabály évente mindössze több tucatnyi esetet érintene.

A laptopokra, az autókra és a további hordozható eszközökre kiterjedő intézkedés lehetővé tenné a legalább ötéves börtönbüntetéssel sújtott bűncselekmények gyanúsítottjainak földrajzi helymeghatározását.

Az eszközök távolról is aktiválhatók lennének, hogy azok hang- és képfelvételeket készítsenek a személyekről, akiket terrorcselekmények elkövetése, szervezett bűnözés és más súlyos bűncselekmények miatt köröznek.

A távmegfigyelésre vonatkozó rendelkezést ezen túl minden esetben bírónak kell jóváhagynia, és legfeljebb hat hónapos időtartamra lehet elrendelni.

Akik pedig nem lehetnek a francia rendőrség által megfigyelés célpontjai:

  • az orvosok;
  • az újságírók;
  • az ügyvédek;
  • a bírák;
  • és a parlamenti képviselők. 

(via Le Monde/AFP)