Alekszandr Lukasenka belorusz elnök aláírta a törvényt, amely lehetővé teszi a külföldi média betiltását Beloruszban úgynevezett barátságtalan cselekedetekre hivatkozva – szerepel a belorusz elnök hivatalos honlapján.

Az új törvény értelmében a belorusz hatóságoknak mostantól lehetőségük lesz arra, hogy korlátozzák a külföldi média tevékenységét az országban, amennyiben ezek az államok barátságtalan cselekményeket követnek el a belorusz médiával szemben.

Alekszandr Lukasenka honlapja szerint a törvény célja:

a nemzeti érdekek védelme a médiaszférában, valamint a Belorusszal szembeni barátságtalan cselekményekre való reagálás eszközeinek bővítése.

A törvény ezen túl bővíti az indokok listáját, amelyek alapján törölni lehet egy médiaszolgáltatót az állami nyilvántartásból, valamint korlátozni lehet az internetes forrásokhoz való hozzáférést. Ezen túl az új jogszabály szabályozza a híraggregátorok működését is.

 

Nagy az építkezés, ide költözhetett a Wagner-csoport

Műholdfelvételek tanúskodnak arról, hogy Belaruszban sorra épülnek ideiglenesnek tűnő építmények egy elhagyatott katonai bázison. Szakértők szerint ez a Wagner-csoport harcosainak lehet az új tartózkodási helye. Az építkezéseket először a Planet Labs észlelte a műholdfelvételeken, két nappal azután, hogy a Wagner-erők hirtelen leállították a Moszkva elleni menetelésüket. Bővebben --->