krími minisztertanács elnökhelyettese, Igor Mihajicsenko a helyszínre érkezett a régió lakóit és a turistákat pedig arra kérték, hogy a krími híd helyett használjanak alternatív útvonalat – írta meg a TASZSZ.

A jelenlegi helyzetre való tekintettel arra kérem a félsziget lakóit és vendégeit, hogy tartózkodjanak a krími hídon való átutazástól, és biztonsági okokból válasszanak alternatív szárazföldi útvonalat az új régiókon keresztül

– mondta Akszjonov a Telegram csatornán.

A Yandex.Maps szolgáltatás adatai szerint hétfőn reggel körülbelül 4 km hosszú forgalmi dugó alakult ki a krími híd Krasznodari területről induló bejáratánál. A Krím oldaláról forgalmi akadályozásról nincs adat.

Egyelőre csak találgatások látnak napvilágot arról, hogy ketten meghaltak és egy gyermek megsérült és mentőhelikopter érkezett a helyszínre, de biztosat senki sem tud.

A Wagner csoporthoz kapcsolódó orosz Szürke Zóna Telegram-csatorna jelentése szerint a hídon két robbanás történt 03:04-kor (00:04 GMT) és 03:20-kor.

Közben a krími híd sérüléseiről készült felvételek jelentek meg a közösségi médiában.

Több videó és fénykép is arról tanúskodik, hogy az átkelő komoly mértékben megsérült. 

 

 

 

Ukrán médiaforrások szerint a krími hidat az ukrán fegyveres erők drónjai támadták meg

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az ukrán haditengerészeti erők részt vettek a krími hídon július 17-én éjszaka történt robbantásban – közölték az az Ukrainska Pravda és az RBC-Ukraine hírügynökséggel.

„Nehéz volt eljutni a hídhoz, de végül sikerült” – mondta egy informátor.

Július 16-án este az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek vezetője, Alekszandr Szirszkij figyelmeztetett, hogy egy "altatódallal" kedveskednek majd az oroszoknak.
Olyan információk is napvilágot láttak, hogy konkrétan az ukrán nemzetbiztonsági szakszolgálat a haditengerészet segítségével kivitelezte az akciót. A támadás az orosz hadsereg ellátását még nem látszik akadályozni, ám turisták tömegei ragadhatnak az annektált félszigeten.

Az orosz független online újság, a The Insider a Crimea 24 csatorna által közzétett felvételeket osztotta meg a hídról. Ezen jól látható, hogy leszakadt az útpálya. 


Nem ez volt az első


2022. október 8-án egy teherautót robbantottak fel a hídon, akkor négy ember életét vesztette, és kigyulladt egy közelben lévő tehervonat dízelolajat szállító tartálykocsija. A robbanás miatt a híd közúti szakaszának két pillére összeomlott. Ukrajna az idén július 9-én ismerte csak el, hogy Kijev a felelős a híd tavaly októberi felrobbantásáért.

Igy robbanthatták fel az ukrajnai gátat, az is bizonyítható, hogy kik lehettek az elkövetők

A szálak Moszkvába vezetnek, legalábbis a New York Times szerint. Az ukrajnai gátat eleve úgy tervezték, hogy ellenálljon szinte minden elképzelhető támadásnak - kivéve, ha belülről robbantják fel. Bővebben >>>