A megmozdulásokat a Dán Hazafiak nevű csoport szervezte, amely a muszlimok szent könyvének egyik példányát hétfőn és a múlt héten a koppenhágai iraki nagykövetség előtt égette el. Az utóbbi egy hónapban két hasonló incidens volt Svédországban.

A török külügyminisztérium kedden határozottan elítélte a Korán elleni „támadásokat" hozzátéve, hogy a dán hatóságok, azzal, hogy hagyják ezt megtörténni, nem látják a lehetséges következmények súlyosságát. Törökország már hétfőn felszólította a dán vezetést, hogy megfelelő intézkedésekkel vegye elejét az iszlám ellen irányuló „gyűlölet-bűncselekménynek".

Bekéretések

Bahrein a nap folyamán bekérette a svéd ügyvivőt és tiltakozását fejezte ki a stockholmi Korán-égetésekkel kapcsolatban. Az egyiptomi külügyminisztérium is bekérette az országban működő svéd diplomáciai képviselet ügyvivőjét az iszlám vallás szent könyvének meggyalázása miatt.

Dánia ugyan „provokatív és szégyenletes cselekményekként" elítélte a Korán-égetéseket, de arra hivatkozott, hogy

a véleménynyilvánítás és gyülekezés szabadságát is tiszteletben kell tartani.

Lars Lokke Rasmussen külügyminiszter kijelentette, hogy konstruktív beszélgetést folytatott a kérdésben iraki hivatali partnerével.

Megismételtem, hogy Dánia elítéli ezeket a kisszámú ember által elkövetett szégyenletes cselekményeket. Hangsúlyoztam, hogy minden tüntetésnek békésnek kell maradnia

– írta a korábban Twitter néven ismert X közösségi platformon.

A Napi.hu is megírta, hogy hat nappal ezelőtt több száz tüntető rohamozta meg az iraki svéd nagykövetséget Bagdadban, tiltakozásul a Korán egy példányának stockholmi elégetése miatt. Megmászták a svéd nagykövetség falait és fel is gyújtották az épületet, de a tűzoltók eloltották a lángokat.

A svéd külügyminisztérium akkor közleményben elítélte a támadást és hangsúlyozta, hogy az iraki hatóságoknak meg kell védeniük a diplomáciai képviseleteket.

Izzik a feszültség: ezúttal Dániában égettek Koránt

Tüntetők felgyújtották a Korán egy példányát a koppenhágai iraki nagykövetség előtt - adta hírül a Reuters hírügynökség hétfőn. Bővebben >>>