Az Európai Unió legtöbb tagállamában vannak jogállamisági problémák – írja az EUobserver egy friss jelentésre hivatkozva.

„A legtöbb uniós ország kevés erőfeszítést tett azért, hogy felszámoljon dokumentált jogállamisági problémákat. Meglévő hiányosságokkal nem foglalkoztak, számos területen még romlott is a helyzet” – olvasható a több európai civil szervezet közreműködésével készült jelentésben.

A tanulmány szerint nem véletlen, hogy éppen Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indult uniós jogállamisági eljárás, hiszen bizonyíthatóan ebben a két országban a legsúlyosabb a helyzet ilyen tekintetben.

A szervezetek mind Budapest, mind Varsó esetében a demokratikus kötelezettségvállalásoktól való visszalépéseket és az igazságszolgáltatás átpolitizáltságát emelték ki. Ugyanakkor azt is beismerték, hogy Lengyelországban történt némi előrelépés az utóbbi problémával kapcsolatban.

A civil szervezetek szerint jogállamisági szempontból most különösen Olaszországra és Svédországra kell majd odafigyelni az Európai Bizottságnak. Ezekben az országokban „egyre hevesebb retorikai támadásokkal néznek szembe a civil szervezetek mind a média, mind a kormány irányából”. A két országban közös pont, hogy a 2022-es választások a szélsőjobboldali erők előretörését és jobboldali kormány felállását eredményezték.