A Toshiba 74 év után szerdán kivezetésre kerül a tokiói tőzsdéről, miután egy évtizednyi felfordulás és botrány következtében Japán egyik legnagyobb márkája megbukott.

A konglomerátumot most a Japan Industrial Partners(JIP) magántőke-befektető cég által vezetett befektetői csoport veszi magához, amelynek tagja az Orix pénzügyi szolgáltató cég, a Chubu Electric Power közműszolgáltató és a Rohm chipgyártó is.

A 14 milliárd dolláros felvásárlással a Toshiba hazai kézbe kerül, miután a tengerentúli befektetőkkel folytatott hosszadalmas csatározások megbénították az akkumulátorok, chipek, nukleáris és védelmi berendezések gyártóját – számolt be róla a Reuters.

Bár nem világos, hogy a Toshiba végül milyen formát fog ölteni új tulajdonosai alatt, Taro Shimada vezérigazgató, aki a felvásárlást követően is a helyén marad, várhatóan a magas árrésű digitális szolgáltatásokra fog összpontosítani.

A Toshiba nehézségeit végső soron a rossz stratégiai döntések és a balszerencse kombinációja okozta

– mondta Damian Thong, a Macquarie Capital Securities Japán-kutatásának vezetője, majd reményét fejezte ki, hogy az új tulajdonosok mellett a "Toshiba eszközei és emberi tehetségei új otthonra találnak, ahol teljes potenciáljukat ki tudják bontakoztatni."

A japán kormány szoros figyelemmel kíséri a helyzetet. A vállalat mintegy 106 ezer embert foglalkoztat, és egyes műveletei nemzetbiztonsági szempontból kritikusnak számítanak.

A JIP négy vezetője, valamint az Orix és a Chubu Electric befektetők egy-egy tagja is bekerül az igazgatótanácsba. Az új vezetőséghez csatlakozik a Toshiba fő hitelezőjének, a Sumitomo Mitsui Financial Groupnak egy vezető tanácsadója is.

A Toshiba már megkezdte a lépéseket: a befektető Rohm vállalattal közösen 2,7 milliárd dollárt fektetnek be az energiachipek közös gyártására szolgáló gyártóüzemekbe.

A vállalatnak ki kell szállnia az alacsonyabb árrésű üzletágakból, és erősebb kereskedelmi stratégiákat kell kidolgoznia néhány fejlett technológiájára

– mondta a kialakult helyzetet elemezve a Reutersnek Ulrike Schaede, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem japán üzleti professzora.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!