A 147 éve alapított Toshibát az elmúlt mintegy tíz évben számos probléma és botrány sújtotta:

  • 2015-ben az a bejelentés gyengítette meg a céget, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a Toshiba 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (akkori árfolyamon számítva 1,2 milliárd dollár) eltúlozta nyereségét.
  • 2017-ben újabb csapás érte a céget, miután kitudódott, hogy Westinghouse Electric amerikai részlege 9 milliárd dollár veszteséget felhalmozott fel.

Ezután a Toshiba vezetőséget váltott, és nagyszabású szerkezetátalakítást indított, több jól ismert részlegtől megváltak. A megtett intézkedések révén a cég ismét nyereségessé vált.

A tavaly március végével záródott pénzügyi évben a Toshiba 1,6 milliárd dollár nyereséggel zárt, ami 70,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A Japan Industrial Partners (JIP), Japán legnagyobb magántőkealapja által vezetett befektetői konzorcium 2000 milliárd jenért (14 milliárd dollár, 100 jen=244,82 forint) megvásárolta a Toshibát márciusban, ami az egyik legnagyobb vállalategyesülési és felvásárlási ügylet a világon az idén.

A japán kormány szoros figyelemmel kíséri a helyzetet. A vállalat mintegy 106 ezer embert foglalkoztat, és egyes műveletei nemzetbiztonsági szempontból kritikusnak számítanak. Itt olvashatnak részleteket az akcióról >>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!