British Airways (BA) egyik, időközben Indiába menekült volt alkalmazottját azzal vádolják, hogy mintegy öt éven keresztül 3 millió font, közel 1 milliárd 364 millió forintnyi bevándorlási csalást szervezett a Heathrow repülőtér check-in pultjáról.

A 24 éves gyanúsított, aki az 5-ös terminálon dolgozott, állítólag 25 ezer fontot, mintegy 11 millió 400 ezer forintot kért az ügyfelektől alkalmanként azért, hogy azok egy kiskapuval visszaélve, a BA hálózatán keresztül repülhessenek a kulcsfontosságú vízumdokumentumok nélkül.

A brit rendőrség jelenleg indiai kollégáikkal együttműködve próbálja felkutatni a férfit, aki eltűnt, miután január 6-án letartóztatták, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték, majd a Heathrow-ról Indiába repült, ahol állítólag több házat is vásárolt. A szökésben lévő férfival tartott Indiába annak élettársa is, aki ugyancsak a BA reptéri személyzetéhez tartozott.

A brit rendőrség szerint a gyanúsított rávette többségében indiai ügyfeleit, hogy ideiglenes látogatói vízummal repüljenek az Egyesült Királyságba, ahol elintézte, hogy máshová repülhessenek tovább. Ügyfelei közé tartoztak olyan menedékkérők is, akik attól tartottak, hogy a britek visszaküldik őket származási országukba.

A nagyszabású biztonsági vizsgálat azután indult el, miután egy férfi útlevél és repülőjegy nélkül repült Londonból New Yorkba. Korábban a kanadai hatóságok is riadót fújtak, mivel a BA Heathrowról induló torontói és vancouveri járatain az érkezők azonnal megsemmisítették az irataikat és menedékjogot kértek.

A vizsgálat megállapította, hogy mindannyiukat ugyanaz a férfi jelentette be, aki hamisan igazolta, hogy az utazóknak van eTA – elektronikus utazási engedélyük – a kiválasztott országba való belépéshez.

A gyanúsítottnak kulcsszerepe volt a csalásban, mivel az eTA-t az utas csak a származási országban igényelheti, és a BA tisztviselőjének segítsége nélkül elutasították volna.

Egy forrás a következőket mondta az esetről a The Sunnak:

„Kihasznált egy kiskaput, tudván, hogy a bevándorlási ellenőrzéseket már nem a tisztviselők végzik, hanem a légitársaságok személyzetére bízzák.  Rossz adatok bevitelével és az eTA-dokumentumok hamis biztosításával olyan országokba juttatott be embereket, ahová azoknak eleve nem volt engedélyük belépni.”

Sokan azért repültek Nagy-Britanniába, hogy fizessenek neki, hogy eljuttassa őket Kanadába. Ez egy zseniális terv volt, amely az évek során milliókat hozott neki, ráadásul az ügy még nincs felgöngyölítve, még senki sem tudja, hogy mi minden történt.

BA-források szerint a légitársaság felbontotta a körözött férfi és élettársa szerződését. Egy szóvivő megerősítette, hogy mindenben segítik a hatóságokat a nyomozásban. 

A brit belügyminisztérium egyelőre nem tartotta helyénvalónak kommentálni a fejleményeket, amíg a vizsgálat folyamatban van.