Mark Rutte ügyvivő holland miniszterelnök pénteken Hágában újságírókkal közölte, hogy Wopke Hoekstra külügyminisztert jelöli Hollandia új európai uniós biztosának – tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

A teljes hágai kabinet – még pénteken várható – jóváhagyása esetén a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) politikusa veheti át a távozó Frans Timmermanstól az Európai Bizottság klímaügyi tárcáját.

Mandátuma a 2024 júniusában tervezett európai parlamenti választást követően az új uniós bizottság megalakulásáig tart majd.

Hoekstra 2022 januárja óta dolgozik Hollandia külügyminisztereként és miniszterelnök-helyettesként. Ezt megelőzően, 2017 és 2022 között Mark Rutte harmadik kabinetjének pénzügyminisztere volt. Még korábban, 2002 és 2017 között különböző pozíciókat töltött be holland és külföldi bejegyzésű multinacionális vállalatoknál Hollandiában és külföldön.

Frans Timmermans az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos kedden nyújtotta be lemondását, miután úgy döntött, hogy jelöltként indul a soron következő hollandiai választásokon.

Az európai zöld megállapodásért, valamint az éghajlatpolitikai tárcáért felelős ügyvezető alelnöki pozíciót ideiglenesen Maros Sefcovic alelnök, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja veszi át az új holland tag kinevezéséig.