Brit parlamenti képviselők és diplomaták azzal vádolják az Európai Unió döntéshozóit, hogy a brexit miatti keserűségük okán feszültséget szítanak azzal, hogy az Argentínával megkötött kétoldalú szerződésben a Falkland-szigetekre, a Las Islas Malvinas avagy magyarul a Malvin-szigetek elnevezést használják.

Argentin örömtánc

Buenos Aires diplomáciai diadalként üdvözölte az EU-nak a vitatott területre vonatkozó megfogalmazását, amely megerősíti igényüket az 1833 óta brit kézen lévő Falkland-szigetekre, amelyeket spanyolul Las Islas Malvinas-nak neveznek.

Az 1982-es argentin megszállás után rövid, de brutális háború dúlt. Nagy-Britannia 74 nap után kiűzte az argentin támadó erőket, miután hajóflottát küldött a szigetek visszafoglalására. Tíz évvel ezelőtt a Falkland-szigetek lakóinak 99,8 százaléka szavazott egy népszavazáson, hogy az Egyesült Királyság része kíván maradni.

Az EU 27 tagállama és a 33 latin-amerikai országból álló tömb, a CELAC kétnapos csúcstalálkozóját követően tegnap tették közzé azt a dokumentumot, amely a brit tengerentúli területet Las Islas Malvinas-nak nevezte.

Ostoba döntés?

Alec Shelbrooke volt védelmi miniszter szerint az EU kicsinyeskedik, és a brexit miatt próbálja felzaklatni őket. 

Mark Francois tory képviselő, egy másik volt védelmi miniszter azt mondta:

Tekintettel arra, hogy sok uniós ország egyben NATO-szövetségesünk is, nyilvánvalóan nem kellett volna ezt megtenniük, és vissza kellene fordítaniuk ezt az ostoba döntést.

A Daily Mail információi szerint a brit diplomaták kiakadtak, hogy Charles Michel, az Európa Tanács elnöke nem hajlandó megváltoztatni a „Malvinas-szigetek” elnevezésű szerződésről szóló döntését. Egy uniós bennfentes hangsúlyozta:

Az Egyesült Királyság nem része az EU-nak. Idegesíti őket a Malvinas szó használata. Ha az EU-ban lennének, talán tehettek volna ellene.

A brüsszeli argentin delegáció több forrása azt állította, hogy ez a Nagy-Britannia feletti győzelem.

Hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy az Európai Unió a Malvin-szigetekről beszél. Ez nem kevés, hanem sok

mondta egy bennfentes a The Timesnak.

Alberto Fernandez argentin elnök Európában tartózkodott a megbeszéléseken, majd ezt követően a Twitteren ezt írta:

„Remek hírrel zártuk a csúcstalálkozót. Az EU és a CELAC indítványt fogadott el a Malvinas-kérdésben...Nagy-Britannia boldogtalan".

Az Európai Unió-Mercosur megállapodás idén célegyenesbe érhet

Az Atlanti-óceán mindkét oldalán a legtöbb vezető nyájasan nyilatkozik az egykor vitatott kereskedelmi megállapodásról. A csillagok lassan együttállnak ahhoz, hogy az Európai Unió végre aláírja kereskedelmi megállapodását a latin-amerikai Mercosur-országokkal. Az Európai Unió a Mercosur második legnagyobb áruforgalmi partnere Kína után. Bővebben --->