Josep Borrell, Jakov Milatovic montenegrói államfővel együtt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a múlt pénteken kezdődött zavargásokban a koszovói rendőrség és a KFOR csapatai a helyi szerbekkel csaptak össze, továbbá elítélte a békefenntartó erő, a KFOR katonái ellen elkövetett támadásokat.

Az EU-tagállamok megvitatják a lehetséges lépéseket, ha a felek továbbra is ellenállnak a feszültségcsökkentést szolgáló uniós javaslatoknak.

Túl sok az erőszak Európában, nem engedhetünk meg magunknak egy újabb konfliktust

– tette hozzá Josep Borrell.

„Az EU a lehető leghatározottabban elítéli a megdöbbentő erőszakot. A KFOR erői, a média, a civilek és a rendőrség ellen elkövetett erőszakos cselekmények teljes mértékben elfogadhatatlanok” – írta a Twitteren. 

 

Magyar katonák is részt vettek a koszovói tömegoszlatásban

Helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában – közölte hétfő este a Honvédelmi Minisztérium (HM). A közlemény szerint a magyar katonák is részt vettek a koszovói tömegoszlatásban. Bővebben>>>

Politikai megoldást várnak a felektől

Az EU felszólítja a koszovói hatóságokat és a tüntetőket, hogy azonnal és feltétel nélkül enyhítsék a feszültséget.

„Elvárjuk a felektől, hogy felelősségteljesen járjanak el, és haladéktalanul találjanak politikai megoldást párbeszéd révén” – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor három koszovói település, Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalukat.

A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert

nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Hétfőn a hivatalba igyekvő új polgármestereket a szerbek ismét megakadályozták, hogy felvegyék hivatalukat. A koszovói rendőrség különleges egységei a helyszínre vonultak, ahol könnygázzal igyekeztek feloszlatni a tömeget. A helyzet eszkalációjának megakadályozására kapcsolódott be a KFOR.

Míg a szerbek szerint a koszovói fél provokálta ki a támadásokat, addig a koszovói elnök szerint Aleksandar Vucic szerb elnök akarja destabilizálni Koszovót.

Tűzijáték a puskaporos hordó mellől: 15 éve független Koszovó

Immár tizenöt éve független állam Koszovó, ám Szerbia ezt a tényt még mindig nem fogadta el – egy sor másik országgal egyetemben. Az ország elsősorban északi részében élő szerb kisebbség gyakran szerepel a nemzetközi sajtóban szerepelnek határblokádokkal vagy egyéb Koszovó-kritikus akciókkal. Az Európai Unió és az Egyesült Államok a megállapodás felé igyekszik lökdösni a feleket, amely az ukrajnai háború kitörésével még sürgetőbbé vált. Most úgy tűnik, az álláspontok közelítésére alkalmas lehet a német-francia terv. Bővebben >>>