Mintegy 1300, traktoros mezőgazdasági termelő is felvonult a csütörtöki EU-csúcsra Brüsszel belvárosában, hogy az európai vezetők szeme láttára tüntessenek az unió elnyomó agrárpolitikája ellen.

A gazdálkodók lázadása több országban azért lángolt fel az elmúlt hetekben, mert elérkezettnek látják az időt a változásra, mivel úgy érzik, megfojtja őket a közös szabályozás és a magas adók, miközben tisztességtelen külföldi versennyel kell szembenézniük.

Hétfő óta Belgium számos pontján blokkolták a közúti közlekedést és a hidakat a több országból konvojokkal érkezett gazdák, akik az antwerpeni kikötőben is eltorlaszolták az átkelőket, emiatt a hajók nem tudtak tovább haladni.

Csütörtökre hatalmas tömeg gyűlt össze az uniós csúcstalálkozóval egy időben meghirdetett, tiltakozó nagygyűlésen a belga főváros Európai Negyedében, ahol a védelmi erők hermetikusan lezárták az Európai Unió Tanácsának Rue de la Loi-i épületeit, illetve a teljes környéket – közölte a The Brussels Times. 

Trágya, tűzijáték és koporsó is műsorra került

Délutánra felforrósodott a hangulat: a Reuters tudósítása szerint a rendőrök fellépését tette szükségessé, amikor a felbőszült gazdák tojásokkal és kövekkel dobálták meg az Európai Parlament épületét, amelynek közelében trágyát szórtak le a teherautókról, és tüzet gyújtottak, tűzijátékokat indítottak el.

Kisebb csoportok eközben néhány háztömbnyire a csúcs helyszínétől emelt sorompókat próbálták lebontani, ahol a biztonsági személyzet rohamfelszerelésben őrködött – a rendőrök könnygázt vetettek be és vízágyúval szorították vissza a rendbontókat, akik a téren egy 1871-ből származó szobrot is leszereltek és felgyújtottak.

Koporsót cipelő, görög farmerek a mezőgazdaság halálára igyekeztek felhívni a figyelmet a tüntetésen, ahol a tömeg azt követelte a csúcstalálkozón részt vevő EU-s vezetőktől, hogy tegyenek többet a növekvő költségek és az agrárium ellehetetlenülését okozó szabályozás ellen.

Szeretnénk megállítani ezeket az őrült törvényeket, amelyek minden nap jönnek az Európai Bizottságtól – jelentette ki a helyszínen Jose Maria Castilla, a spanyol mezőgazdasági termelők szakszervezetének (Asaja) képviselője.

Közelednek az európai választások: a politikusok és az Európai Bizottság is rendkívül idegesek. Ez a legjobb pillanat, hogy az összes európai gazda együtt az utcára vonuljon – tette hozzá egy spanyol farmer. Egy franciaországi nyugdíjas termelő pedig úgy fogalmazott a Reutersnek, hogy „Európa tönkretesz bennünket, hogy csendben meghaljunk”.

Végigsöpör és nem csitul a felháborodás

A gazdák tiltakozásai Európa-szerte fellángoltak és folytatódnak – e mögött az is húzódik, hogy a júniusi európai parlamenti választások előszelében felerősödtek a szélsőjobboldali politikai pártok, amelyek egyre nagyobb arányban állítják maguk mellé az elégedetlen termelőket. Alig öt hónappal a választások előtt azt a narratívát szítják, hogy az EU meglovagolja a tagállamok alapvető élelmiszerellátását biztosító mezőgazdaság szereplőit, akik az inflációs sokk közepette nehezen alkalmazkodnak a szigorú előírásokhoz.

Az év eleje óta a traktoros tüntetéssorozat elérte Franciaországot, Németországot, Romániát, Lengyelországot és Litvániát. Belgiumban, Olaszországban és Portugáliában a héten erősödtek fel a tüntetések, Spanyolországban pedig regionális nagygyűléseket terveznek februárban – foglalta össze az Euractiv hírügynökség.

A tömeges megmozdulásokon főként az EU fenntarthatósági követelményeiből adódó gazdasági és adminisztratív terhek, az eltörölt adókedvezmények, a zöld szabályozás, a vízhasználat korlátozása, az Európa szerte megosztott, olcsó ukrán import, illetve a dél-amerikai Mercosur-tömbbel kötött kereskedelmi megállapodás ellen tiltakoznak.

Több országban a szupermarketek elosztóközpontjai is célkeresztbe kerültek, mert a termelők a kiskereskedők tisztességtelen kereskedelmi gyakorlataira is panaszkodnak. 

Az országok vezetői hetek óta igyekeznek elfojtani a gazdálkodók haragját, és különféle ígéretekkel csitítják a kedélyeket.

Több országban tüntettek az EU-csúcs idején

A csütörtöki csúcstalálkozóra időzített, nagyszabású brüsszeli akcióval egy időben több országban újabb megmozdulások történtek az Euractiv beszámolója szerint.

Portugáliában a gazdák hajnalban a spanyol határhoz igyekeztek, hogy elzárják az utakat, míg Franciaországban a farmerek a párizsi parlament alsóházánál vonultak fel. Az ottani drónfelvételek hatalmas traktorkonvojt mutattak be egy autópályán Jossigny közelében, miközben a tüntetők blokád alá vonták az autópályákat a főváros környékén is.

Görögországban több száz gazdálkodó fekete zászlókkal és „Nincs gazdálkodó, nincs élelem, nincs jövő” – feliratú transzparensekkel felszerelt traktorokkal hajtottak át a második legnagyobb görög város, Szaloniki központján.

Írországban is utcára vonultak a gazdák csütörtökön, hogy kifejezzék szolidaritásukat a többi EU-tagállam termelőivel, illetve tiltakozzanak a környezetvédelmi szabályozás és az alacsony jövedelmi helyzetük okozta, saját nehézségeik miatt.

Megoldásokat ígérnek az uniós csúcsvezetők

Amellett, hogy több ország miniszterelnöke szorgalmazza a kompromisszumos megoldásokat az EU-nál, az Európai Bizottság (EB) is kilátásba helyezett némi engedményt a Belgium- és Európa szerte tiltakozó gazdáknak. 

Közölték, hogy egyelőre mégsem vezetik be azt a nagy felháborodást kiváltó szabályt, amely az idei évtől előírta volna, hogy a gazdálkodók a szántóterületük 4 százalékát hagyják parlagon. Ehelyett azt javasolják majd, hogy a területük legalább 7 százalékán nitrogénmegkötő növényeket vagy állati takarmányozásra alkalmas, köztes kultúrákat termesszenek.

Ursula von der Leyen EB-elnök közleményben hangsúlyozta, hogy továbbra is együttműködnek a termelőkkel annak érdekében, hogy a Közös Agrárpolitikában megtalálják a megfelelő egyensúlyt.

A halasztást az EU-tagállamoknak a csúcstalálkozón kellett jóváhagyniuk, ahol a gazdálkodók brüsszeli fellépésére olyan ígéretek hangzottak el, hogy az eredetileg tervezett menetrendtől eltérően napirendre veszik az európai agrárpolitika égető kérdéseit is. 

Jogos az EU-ra mutogatni az európai gazdatüntetések miatt?

Sokak szerint az Európai Unió agrárzöldítési kísérleteinek számlájára írható, hogy több európai országban is tarthatatlanná vált a gazdák helyzete. Az Economxnak nyilatkozó szakértő leszögezte, a tüntetések azt jelzik, hogy tényleg nagy a gond, várhatóan nagyon nehéz évük lesz a gazdáknak. Kérdés ugyanakkor, hogy nem túlságosan optimista hozzáállás lenne-e pusztán a piaci versenyre és a kereslet formáló erejére bízni azt, hogy a mezőgazdaságon belül megtörténjen az eltolódás a növényi irány felé.