Az elmúlt hónapokban gazdatüntetésektől volt hangos Európa, február 1-jén görög, német, belga, lengyel, luxemburgi, olasz, spanyol és francia farmerek fogadták a brüsszeli EU csúcsra érkezőket. A tiltakozók  az unió fenntarthatósági követelményeiből adódó plusz terhek, a Mercosur-tömbbel kötött kereskedelmi egyezmény és az olcsó ukrán import gabona bejövetele ellen demonstráltak.

Felgyújtják a gazdák a trágyával borított Brüsszelt

Francia, belga, luxemburgi, olasz, spanyol, lengyel, görög és német traktoros gazdák felbőszült tömegei fogadták a csütörtöki EU-csúcsra érkező vezetőket Brüsszelben. Forró a hangulat: az unió agrárpolitikája ellen lázadók kordont bontottak, tüzet gyújtottak, trágyát szórtak, és kövekkel, tojásokkal dobálták az Európai Parlament épületét.Ha érdeklik a részletek

Kedd reggel ismét tiltakozó mezőgazdászok okoztak fennakadást a belga fővárosban. A Brüsszel európai negyedébe érkező gazdák traktorokkal vonultak a Luxemburg térre, az Európai Parlament épülete elé. Ezenfelül az EU fő intézményeinek otthont adó brüsszeli utcát, a Rue de la Loi-t is lezárták – írja a Politico. 

A keddi demonstráción kevesebben vettek részt, mint a megelőzőken, de itt is előfordultak fizikai atrocitások: a gazdák tojásokkal dobálták meg a kiérkező rendőröket, gumiabroncsokat gyújtottak fel és petárdáztak. A tüntetésen a Fiatal Gazdák Szövetségének (FJA) és a Tenyésztők és Gazdák Csoportjainak Egyesült Szövetségének (FUGEA) tagjai vettek részt. 

A tiltakozók a mezőgazdasági termékek méltányos árát, a szabadkereskedelmi megállapodások megszüntetését és a közös agrárpolitika (KAP) reformját követelték.

Leonardo van den Berg, az egyik legnagyobb nemzetközi gazdaszervezet: a Via Campesina Európai Koordinációért (ECVC) felelős elnökségi tagja szerint az unióban a társadalom peremére szorították a gazdákat. Bár van den Berg szerint az agrártermékek árszabásának ellenőrzésében történt előrelépés, de az utcára vonuló gazdák az egyes termékek előállítási költség alatti értékesítésének a megtiltását követelik az EU-tól.

A miniszterek is kedden találkoztak 

A tiltakozástól nem messze kedden tartották az az európai agrárszektor nehézségeiről szóló ülésüket az EU mezőgazdasági miniszterei. David Clarinval, belga miniszter kiemelt prioritásnak nevezte, hogy egyszerre biztosítsák a gazdák méltányos javadalmazását és tartsák fent az európai agrárszektor versenyképességét.

Az agrártárcák vezetőinek a találkozója előtt az uniós mezőgazdasági támogatásokhoz kapcsolódó fenntarthatósági követelmények enyhítését javasolta a Bizottság. Az EB javaslatát az Európai Parlament is napirendre vette és az április végi plenáris ülésen jó eséllyel el is fogadják azt.