David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt mondta, többször is felajánlotta különböző magyar tisztviselőknek, hogy „a legmagasabb szinten" nyújtanának segítséget a magyaroknak az ukrán kormánnyal való kapcsolatfelvételhez a kisebbségi kérdésben – derül ki a The Guardianen megjelent riportból, amit a 444 vett észre.

Egy olyan kérdéshez képest, amely a magyar kormány politikai kommunikációjában ekkora jelentőséggel bír, figyelemre méltó, hogy egyetlen tisztviselő sem fogadta el az Egyesült Államok ajánlatát, hogy segítsünk nekik ténylegesen foglalkozni ezzel a kérdéssel

– mondta David Pressman. 

Hosszú idő után először hamarosan sor kerülhet egy Orbán-Zelenszkij találkozóra. A két vezető a háború kitörése óta csak véletlenül futott össze az októberi granadai uniós csúcson.

David Pressman kiemelte, hogy „egy olyan kérdéshez képest, amely a magyar kormány politikai kommunikációjában ekkora jelentőséggel bír, figyelemre méltó, hogy egyetlen tisztviselő sem fogadta el az Egyesült Államok ajánlatát, hogy segítsünk nekik ténylegesen foglalkozni ezzel a kérdéssel”.

Magyarország és Ukrajna kapcsolatát javítani kell 

Mint arról a Népszava is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég közölte, hogy ha minden jól megy, a jövő hét elején személyesen egyeztet Brüsszelben az ukrán miniszterelnök-helyettessel. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője pedig saját kezdeményezésére szerdán este telefonon tárgyalt a magyar tárcavezetővel. Paczolay Máté külügyi szóvivő szerint egyetértés volt köztük abban, hogy

szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd, ezért megállapodás született arról, hogy Szijjártó Péter és Andrij Jermak személyesen is találkoznak.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozóját is. Szijjártó úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség – közölte a szóvivő.