A Wagner zsoldoscsoporthoz kapcsolódó Grey Zone Telegram-csatornán közzétett videón Jevgenyij Prigozsin harci felszerelésben látható, és azt mondja, hogy a csoport "szabadabbá" teszi Afrikát. A Wagner csoportnak vélhetően több ezer harcosa van a kontinensen, ahol jövedelmező üzletekben érdekeltek. Prigozsin katonái olyan országokban vannak beágyazva, mint Mali és a Közép-afrikai Köztársaság.

Prigozsin azt mondja a videóban, hogy a Wagner ásványkincsek után kutat, valamint iszlamista fegyveresek és más bűnözők ellen harcol.

„Dolgozunk. A hőmérséklet +50. Minden úgy van, ahogy mi szeretnénk. A Wagner PMC felderítő és kereső akciókat hajt végre, Oroszországot még nagyobbá teszi minden kontinensen, Afrikát pedig még szabadabbá" – közölte a BBC által idézet videóban Prigozsin, majd hozzáfűzte:

„Igazságot és boldogságot hoztunk az afrikai emberek számára. Rémálommá tesszük az ISIS (Iszlám Állam), az Al-Kaida és más banditák életét".

Azt mondja, a Wagner toboroz, és a csoport „folytatja a kitűzött feladatok teljesítését. Ígéretet tettünk arra, hogy sikerülni fog".

Prigozsin a júniusi, egy napos lázadás vezetése óta visszafogottan viselkedik a nyilvánosság előtt. Akkor embereivel elfoglalta a dél-oroszországi Rosztov-na-Don városát, és Moszkva felé vonult, azzal a kimondott céllal, hogy eltávolítsa a legfelsőbb orosz katonai vezetést. Prigozsin azonban megállította az előrenyomulást a Kremllel folytatott tárgyalások után, amelyeken Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető közvetített. A megállapodás értelmében a Prigozsin elleni vádakat ejtették, és felajánlották neki, hogy Fehéroroszországba költözik.

 

Prigozsin a nigeri puccsistáknak: Hívjanak minket! Mi mindig a jók és az igazság oldalán állunk

Versenyfutás kezdődött a Száhel-övezetben: Antony Blinken amerikai külügyminiszter figyelmeztetett, az orosz zsoldoscsoport kihasználja a nigeri instabilitást. A Wagnerhez kötődő Telegram-csatorna, a Grey Zone pedig azt közölte hétfőn, hogy mintegy 1500 harcosát nemrég Afrikába küldték. Bővebben --->